Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka czekoladowo-bakaliowa"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Przesianą mąkę wymieszaj z sodą, kakao oraz cynamonem.
Miękką margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku, po łyżce mleka oraz suchych składników.
Potem dodaj dżem porzeczkowy oraz posiekane bakalie. Mieszaj tak długo, aż dobrze się połączą. Na koniec dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj łyżką
Foremkę do babki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto. Piecz w temp. 180° C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj rum oraz sok z cytryny. Utrzyj na gładką masę, aby w lukrze nie było grudek. Wystudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. Odstaw do zastygnięcia.
80 minut, Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie