Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka czekoladowa z kakao to bogate ciasto pokryte wyśmienitą polewą. Babka jest na tyle łatwa, by móc przygotowywać ją codziennie, ale też niezwykle smaczna, więc można ją upiec na rodzinną uroczystość.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 979
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2144
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 979
Składniki
Zacznij przygotowanie ciasta. W garnku umieść zaparzoną kawę, sypkie kakao oraz masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj, aby masa była gładka. Zdejmij z ognia i odczekaj, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.
Do miski wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesianą mąkę i wymieszaj. Gdy masa czekoladowa przestygnie, zacznij (stopniowo) dodawać do niej mieszankę sypkich składników i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Zbierz też składniki z dna i boków naczynia i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jajka, śmietanę lub jogurt i wymieszaj.
Do natłuszczonej masłem foremki (ok. 23 cm) wlej masę czekoladową i piecz 45-55 minut w 180°C do uzyskania suchego patyczka. Następnie wyjmij babkę, odczekaj 10-15 minut, wyjmij z formy i pozwól całkowicie ostygnąć. W tym czasie możesz przygotować polewę. 150 g czekolady i śmietanę umieść w garnku i podgrzewaj na delikatnym ogniu, by czekolada się rozpuściła. Wymieszaj polewę i polej nią ostygłą babkę. Wierzch posyp resztą posiekanej czekolady.