Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki wielkanocne w kształcie owieczek to fantastyczny pomysł na świąteczny deser. Wyglądają niesamowicie, a do tego smakują wybornie. Przygotowanie tych smakołyków jest wyjątkowo proste. Wystarczy wymieszać składniki na babeczki, upiec, posmarować kremem z trzech składników i przyozdobić piankami. Jak piec babeczki owieczki? Aby babeczki wyszły puszyste i pięknie wyrosły, najlepiej piecz je w piekarniku z włączonym grzaniem góra-dół. Pamiętaj również, żeby papilotki lub sylikonowe foremki wypełnić ciastem do ¾ ich wysokości. Tuż po upieczeniu wyjmij babeczki z pieca i ostudź na kratce. Czy mogę przygotować ciasto wcześniej? Tak, ciasto na babeczki możesz przygotować na 24 godziny przed pieczeniem. Gotową masę przełóż do miski, przykryj i umieść w lodówce.
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 980
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 42
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1162
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 741
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 152
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 980
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 42
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1162
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 741
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 152
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier oraz kakao. Całość wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą jajka, olej i mleko. Następnie przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem do ¾ ich wysokości. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
Upieczone babeczki wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Z upieczonych babeczek odłóż 6 na bok. Zdejmij z nich papilotki, połóż na boku i pokrój na 3 w miarę równe części. Z każdej z nich wytnij owalny kształt, następnie podocinaj tak, aby powstała głowa owieczki wraz z uszkami.
Przygotuj krem. Śmietankę i serek mascarpone zmiksuj, gdy składniki się połączą, dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez 30 sekund.
Każdą z babeczek posmaruj kremem. W centralnym miejscu przyklej główkę, a następnie pianki, tak, aby cały wierzch babeczki był nimi pokryty. Ostatnim krokiem jest przyklejenie oczek do główki. Odrobinę kremu rozprowadź na oczkach i przyklej je do główki.