Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki migdałowe to przepis kuchni austriackiej. Wypieka się je w Austrii z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale jak dla mnie są zdecydowanie całoroczne. Malutka słodka przekąska do kawy czy herbaty!:) Rogaliki robi się bardzo prosto. Ciasto zagniata się szybciutko, troszkę więcej czasu należy poświęcić na samo formowanie rogaliczków. A potem już tylko delektowanie się słodyczą ciasta migdałowego. Z podanej ilości składników wychodzi 65 rogaliczków. Powinny być nie większe niż uszka do barszczu. Można je upiec nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w zamkniętym blaszanym pudełku, ale świeżutkie też są bardzo smaczne!
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1174
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 47
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1206
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 766
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1174
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 47
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1206
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 766
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
Z ciasta odrywamy małe kawałeczki. W dłoniach toczymy wałeczki i formujemy z nich ciasteczka w kształcie rogalików(nie większe niż uszka do barszczu)
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na jasnozłoty kolor.
Gorące obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.