Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amoniaczki, czyli kruche ciasteczka z amoniakiem, udekorowane cukrem to prawdziwa gradka dla wszystkich wielbicieli domowych słodkości. Są proste i szybkie do zrobienia. Zawsze szybko znikają ze stołu. Nie sposób im się oprzeć.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy dwa żółtka. Następnie dodajemy startą na tarce margarynę i cukier.
Do szklanki wsypujemy amoniak i zalewamy go odrobiną gorącej wody. Rozpuszczony amoniak przelewamy do miski z pozostałymi składnikami. Na końcu dodajemy śmietanę.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 równe części.
Stolnicę oprószamy mąką. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą dowolnej foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Podobnie postępujemy z dwoma kolejnymi kawałkami ciasta.
Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy je od góry białkiem i oprószamy cukrem kryształem.
Amoniaczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.