Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 261
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 399
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 311
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 266
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 261
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 399
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 311
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 266
Składniki
Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa stygnie, gotujemy mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski. Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na lejące się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę mąki). Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały czas mieszając w garnku z gotującym się mlekiem. Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3 minut. Następnie dodajemy przecier z dyni i gotujemy ( ok. 1 minuty). Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu migdałowego i cukier.