Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie proste w przygotowaniu ale o wyśmienitym smaku, pychotka!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać przygotowane pieczarki i poddusić, dodać sól i pieprz do smaku.
Udka osolić, popieprzyć, podpiec na patelni. Przełożyć do brytfanny. Na wierzch wyłożyć: przygotowane pieczarki, cebulkę konserwową, pieprz różowy. Wszystko delikatnie posypać wegetą. Podlać piwem 1/4 butelki. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok 100 - 150, ok 2,5 do 3 godzin.Podczas pieczenia danie cały czas podlewać resztą piwa.
Po upływie przewidzianego czasu udka wyłożyć z sosu i wstawić do piekarnika, aby się podrumieniły. W tym czasie zrobić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaciągnąć mąką a potem śmietaną kwaśną.
Podawać z ziemniaczkami. Pychota!