Snikers z masą krówkową

Przepis dnia 2009-06-22
Desery
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gabi99
Pyszne ciasto z kajmakowa nutką

Składniki

  • Masa I: żółtka, 5
  • mleko, 1/2 szklanki
  • cukier, 1/2 szklanki
  • kostka masła, 1,5
  • Masa II: puszka krówkowej, 1

Przygotowanie

  1. Ciasto I - Składniki: 8 jaj 6 łyżek mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia CiastoII 5 białek 1/2 szklanki cukru 25 dag mielonych orzechów 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać. Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

  2. ciasto II:Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw

  3. Masa I: Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.

  4. Masa II: gotowa masa lub gotować 2 godziny mleko skondensowane słodzone

  5. Przełożenie ciasta:Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.

Komentarze do przepisu (5)

agus32 22 czerwca 2009
Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje.Pozdrawiam!!
myszka84 26 czerwca 2009
na jakiej wielkosci blasze piec?
IwkaRT 27 czerwca 2009
Pyszny placuszek! Wczoraj upiekłam rewelacja!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa I: żółtka, 5
  • mleko, 1/2 szklanki
  • cukier, 1/2 szklanki
  • kostka masła, 1,5
  • Masa II: puszka krówkowej, 1
Składniki