Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto ich nie zna i kto ich nie lubi są trochę pracochłonne ale warto.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 152
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7604
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 206
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 212
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 152
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7604
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 206
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 212
Składniki
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę
Cebulę podsmażyć na złoty kolor,dodać do ziemniaków
Ser pokruszyć rękoma na ziemniaki
Przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać
Mąkę wysypać na stolnicę zrobić w środku dołek i podlewać mocno ciepłą wodą,/ok. 1/2 litra/ dobrze wyrobić..Ciasto ma być dosyć miękkie,
Podsypywać mąką i rozwałkować na ok.3 mm, wykrawać szklanką /ja mam specjalny lejek/ koła nakładać łyżeczką farsz i zlepiać pierogi.Zlepione pierogi układać na ściereczkę.
Pod koniec lepienia zagotować 2-3 litry wody,wrzucać partiami pierogi,po wypłynięciu na wierzch wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą,wyłożyć do dużej miski i polać troszeczkę olejem potrząsać co jakiś czas aby się nie posklejały.Czynność powtarzamy a z ugotują się wszystkie pierogi.
Można stopić boczek z cebulką lub polać śmietaną .SMACZNEGO!