Dania główne Przepis na:

Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

Dania główne

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 581

Dodano: 02.04.2012

Odsłon: 187582

Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy Gessler. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne.

Składniki

  • 2 golonki z kością
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • słodka papryka
  • ok 400 ml wody
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonki myjemy i oczyszczamy a następnie nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz i na zewnątrz). Układamy ją w naczyniu żaroodpornym.

  2. Warzywa kroimy w kostkę i obkładamy nimi golonkę. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe z zielem angielskim.

  3. Pieczemy ok 2-2,5h w temp 180 stopni. Co 15 min golonki odwracamy i podlewamy powstałym wywarem.

  4. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

  5. Smacznego!

Blog autora: