Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

Dania główne
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy Gessler. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne.

Składniki

  • 2 golonki z kością
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • słodka papryka
  • ok 400 ml wody

Przygotowanie

  1. Golonki myjemy i oczyszczamy a następnie nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz i na zewnątrz). Układamy ją w naczyniu żaroodpornym.

  2. Warzywa kroimy w kostkę i obkładamy nimi golonkę. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe z zielem angielskim.

  3. Pieczemy ok 2-2,5h w temp 180 stopni. Co 15 min golonki odwracamy i podlewamy powstałym wywarem.

  4. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

  5. Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

Sapik3 02 kwietnia 2012
Super przepis :) ogladalam też te kuchenne rewolucje i nie zapisałam przepisu a tu takie szczeście :) Pozdrawiam :)
agnieszkacrow 02 kwietnia 2012
Tyle, że w kuchennych rewolucjach golonka podawana była z puere z groszku i ziemniaków. Ja nie przepadam za... Czytaj całość »
Tyle, że w kuchennych rewolucjach golonka podawana była z puere z groszku i ziemniaków. Ja nie przepadam za gotowanym grochem, więc pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować formą podania :)
jasiek57 08 kwietnia 2012
Czyli pieczemy z kością ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 golonki z kością
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • słodka papryka
  • ok 400 ml wody
Składniki