Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach

Desery
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Idealnie wyważona konsystencja.

Składniki

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i po łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

alutka50 27 września 2012
Bez udziwnień, tak jak kiedys sie robiło,super
emerytka 27 września 2012
Ale apetycznie wygląda i pewnie też tak smakuje
BM87 30 września 2012
Prosty, szybki i na pewno doskonały w smaku. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników
Składniki