Desery Przepis na:

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach

Desery

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1216

Dodano: 27.09.2012

Odsłon: 23458

Najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Idealnie wyważona konsystencja.

Składniki

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i po łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.