Muffinki kokosowe z kawałkami czekolady

Desery
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: edi196
pyszne mufiny :)

Składniki

  • szkalnka mąki, 2
  • łyżki cukru, 2
  • łyżeczka soli, 1
  • jajko, 1
  • szklanka mleka, 1
  • maslo, 1/2 kostki
  • wiórki kokosowe, 100g
  • 100g gorzkiej czekolady połamanej, 100g

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane.

  2. Dodać figi, orzechy i czekoladę, wymieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były

  3. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (3)

kucharzyna 17 sierpnia 2011
Ale bym zjadła takie muffinki :)
grazyna5594 25 stycznia 2012
To ma być masło czy olej bo się pogubiłam.
grazyna5594 25 stycznia 2012
Fajny przepis ale juz nie wiem czy ma być masło czy olej bo są podane oba składniki
Składniki
  • szkalnka mąki, 2
  • łyżki cukru, 2
  • łyżeczka soli, 1
  • jajko, 1
  • szklanka mleka, 1
  • maslo, 1/2 kostki
  • wiórki kokosowe, 100g
  • 100g gorzkiej czekolady połamanej, 100g
Składniki