Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem (niewielkim) gotowanych, "usztampfowanych" i mąki ziemniaczanej. Kluski takie jada się do dzisiaj pod nazwą "czorne". A te "śląskie" to po prostu "gumiklejzy" ;-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 208
Składniki
Zetrzyj ziemniaki i dobrze odciśnij z soku. Dodaj pogniecione, ostudzone ziemniaki ugotowane. Moja babcia robiła tak, że mieszała ziemniaki gotowane i surowe, ugniatała z nich placek i dzieliła go na 4 części. Jedną z nich wyjmowała z miski i na jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wyjęty kawałek wracał do miski. Zagnieć ciasto z jajkiem, uformuj kluseczki w wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 - 5 minut od wypłynięcia. Podawaj z dowolnym sosem.