Desery Przepis na:

grzybki

Desery

Autor: gosia1984

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano: 05.02.2011

Odsłon: 12366

Co prawda pracochłonne ale warto sie pomęczyć:)

Składniki

  • maka tortowa, 3 szklanki
  • margaryna, 1 sztuka
  • śmietana 18%, 1 szklanka
  • mleko na krem, 1 litr
  • cukier do kremu, 1 szklanka
  • budyn śmietankowy, 2 sztuki
  • żelatyna do polewy, 1 łyzka
  • cukier puder do polewy, 5 łyzek
  • kakao do polewy, 2 łyżki
  • margaryna do polewy, 0,5 sztuki
  • śmietana 18% do polewy, 5 łyzek
  • masło do masy, 1 sztuka
  • krem czekoladowy do masy, 1 sztuka
  • białko, 1 sztuka
  • surowy mak, 10 dkg
  • proszek do pieczenia do ciasta, 1 płaska łyżeczka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1 z maki, margaryny i smietany zagnieści ciasto. Rozwałkowa mniej wiecej jak na pierogi. Foremkami do babeczek wykrawac kola, ktore nastepnie nalezy nalepic na zewnetrzna strone babeczki. Literatka wyciąc rowniez kolka z otworkami (tak aby mozna wlozyc nozke) ktore beda pod kapeluszem. szklanka natomiast wyciac kola na nozki. na srodek kazdego kola polozyc marmolade i zwynac formulujac nozke, nastepnie koncowke nozki maczac w bialku i obtoczyc z maku. wszystkie czesci upiec

  2. Mleko z cukrem zagotowac, a w odrobinie mleka rozpuscic budynie i wlac na gotujace sie mleko. Budyń ostudzic i utrzec z maslem i kremem czekoladowym

  3. Każdą glowke grzybka napelnic masa, wlozyc kolko z dziurka i nóżkę

  4. Przygotowac polewe.Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki wody, margaryne, kakao cukier i rozpuszczczona zelatyne rozpscic ale nie gotowac. Gdy masa przestygnie dac smietane i wymieszac.Tak przygotowana polewa polac głowki gzybkow