Dania główne Przepis na:

Groszek zielony na gęsto(Araka)

Dania główne

Autor: Afrulu

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 183

Dodano: 23.06.2011

Odsłon: 4291

Smaczne,zdrowe,łatwe w wykonaniu.

Składniki

  • ziemniaki, 2duze
  • marchew, 2
  • zielony groszek mrożony lub świeży, 0,75dkg.
  • pierś z kurczaka(robię też wersję bez mięsa), 2
  • cebula, 1
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • przecier pomidorowy,rozpuszczony w wodzie, 1 łyżka na 0,5szkl.wody
  • oliwa,sól,pieprz,oregano,
  • liście laurowe, 2
  • koperek, kilka gałązek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroic cebulę,podsmażyc na oliwie,dodac rozdrobniony czosnek,pokrojoną w talarki marchew i dośc grubo ziemniaki.Chwilkę podsmażyc,dodac groszek,przesmażyc kilka minut i podlac wody tyle by przykryła warzywa.Doprawic solą pieprzem i resztą przypraw.Gotowac na wolnym ogniu do miękkości.

  2. Na patelni podsmażyc pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka i dodac je do miękkich warzyw.Podlac wodą zmieszaną z przecierem,chwilę jeszcze pogotowac.Danie powinno miec gęstą konsystencję.Dotychczas gotowałam tą potrawę bez mięsa.Dopiero 2 raz robię wersję z mięsem i też jest smaczna.