Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnąca cytryną, przepis ma ok. 30 lat...Potrzebna specjalna forma do babki gotowanej
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 142
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 142
Składniki
Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy żółtka, z białek ubić pianę - odstawić. Do masy dodajemy mąkę, proszek, zapach, alkohol, sok z cytryny i skórkę otartą - mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko razem łączymy. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułą tartą, wlać ciasto. Umieścić w garnku z gotującą wodą, przykrywającą formę do 3/4 jej wysokości. Gotować 1h 45 minut. Jeśli woda się wygotowuje dolewać. Babkę wyjąc z formy - posypać pudrem bądź lukrem polać.