Dania główne Przepis na:

Fasolka prawie wg Magdy Gessler

Dania główne

Autor: szczotka_od_kija

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 869

Dodano: 26.10.2013

Odsłon: 39846

Przepis dla mnie idealny, tak właśnie wg mnie powinna smakować fasolka po bretońsku. Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam 2 składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze 2 cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam.

Składniki

  • 500 g fasoli Jaś
  • 3 pętka wędzonej kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 4-6 łyżeczek majeranku
  • 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę moczyłam przez noc w wodzie. Następnego dnia odcedziłam fasolę, zalałam nową wodą i gotowałam na niewielkim ogniu do miękkości. Do gotowania dodałam 1 łyżeczkę cząbru, 1 łyżeczkę majeranku drobno posiekane 4 ząbki czosnku oraz kilka słupków pokrojonego boczku.

  2. Pod koniec gotowania podsmażyłam boczek pokrojony w słupki, gdy już się dobrze wytopił dodałam do niego pokrojoną w półtalarki kiełbasę, wszystko razem podsmażyłam i dodałam do miękkiej fasoli. Doprawiłam majerankiem, cząbrem, słodką papryką, dodałam koncentrat pomidorowy i wszystko razem chwilę gotowałam, by smaki dobrze się połączyły. Na koniec trochę soli do smaku i gotowe:)

  3. Do zagęszczenia użyłam samej ugotowanej fasoli z sosem- około pół szklanki fasoli zmiksowałam blenderem na gładką masę i dodałam do sosu, wszystko wymieszałam e voila:)