Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-10-2016
To danie pewnie często króluje na Waszych stołach, na moim również :) Nie wiem, jak wygląda Wasz sekretny przepis, ale moje kotlety mielone smażone są na smalcu z dodatkiem łyżki masła, co podbija ich mięsny smak :)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy z płynu, i przekładamy do miski. Dodajemy mięsa mielone, 1 jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, z mięsa formujemy kulki, zgniatamy je tworząc kotlety i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotleciki przekładamy na talerz.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
Ogórki ścieramy na tarce w talarki i posypujemy 2 szczyptami soli. Odstawiamy na 10 min, następnie zlewamy wodę, która zebrała się pod ogórkami. Dodajemy śmietanę, świeżo zmielony pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu i łyżkę masła. Kotlety smażymy z obu stron na złoto.
W czasie, gdy kotlety się smażą, odcedzamy ziemniaki, dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany i szczyptę gałki muszkatołowej. Gnieciemy na puere.
Na talerzu układamy ziemniaki, kotlety i mizerię, dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)