Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto tanie, smaczne, w naszej rodzinie pieczone od ok. 30 lat. Tradycja zobowiązuje.
...ale pyszny.
Odsłon: 600
Polecam.
Odsłon: 557
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 53
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 51
...ale pyszny.
Odsłon: 600
Polecam.
Odsłon: 557
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 53
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 51
Składniki
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. 2 godz) . Ciasto podzielić na 4 części. Każdy z placków wałkujemy na papierze do pieczenia wyciętym do wielkości dużej blachy piekarnikowej ( u mnie 37x34 ). Piec w 180 st na złoty kolor. Po upieczeniu placki są bardzo kruche- trzeba uważać!
Krem - mleko, kaszę i cukier waniliowy gotować 5 min (aż zgęstnieje). Masło utrzeć z cukrem dodając po łyżce wystudzonej kaszy . Można krem doprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem.
Ugotować polewę.
I placek smarujemy połową kremu, II placek - dżem, III - placek - krem, IV - placek polewa. Dekorujemy według uznania. Ja podzieliłam ciasto i zrobiłam dekorację a'' la mazurek. Ciasto najlepsze jest jak zmięknie na 3- 4 dzień