Desery Przepis na:

Ciasto tiramisu na biszkopcie

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 1042

Dodano: 17.04.2009

Odsłon: 100445

Po prostu pyszne:) Oryginalne tiramisu jest oczywiście na biszkoptach namaczanych w kawie i likierze, ale ta wersja też jest pycha:) Warto spróbować.

Składniki

  • niski biszkopt (upieczony w małej tortownicy)
  • serek mascarpone, 250 gramów
  • Śmietana 30%, 130 ml
  • cukier puder, 5 łyżek
  • zaparzona kawa espresso, pół szklanki
  • likier amaretto lub rum, 50 gramów
  • kakao do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić śmietanę.W osobnym naczyniu do sera mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej serowej masy stopniowo dodawać ubitą śmietanę i mieszać drewniana łyżką. Takim sposobem otrzymamy pyszny krem.

  2. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części. Każdą część nasączamy mieszanką kawy z alkoholem. Na pierwszą część biszkoptu kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą częścią, na którą znowu nakładamy warstwę kremu. Posypujemy ją "gęsto" kakao (najlepiej przez siteczko) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 5h.