Ciasto tiramisu na biszkopcie

Desery
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Po prostu pyszne:) Oryginalne tiramisu jest oczywiście na biszkoptach namaczanych w kawie i likierze, ale ta wersja też jest pycha:) Warto spróbować.

Składniki

  • niski biszkopt (upieczony w małej tortownicy)
  • serek mascarpone, 250 gramów
  • Śmietana 30%, 130 ml
  • cukier puder, 5 łyżek
  • zaparzona kawa espresso, pół szklanki
  • likier amaretto lub rum, 50 gramów
  • kakao do posypania

Przygotowanie

  1. Ubić śmietanę.W osobnym naczyniu do sera mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej serowej masy stopniowo dodawać ubitą śmietanę i mieszać drewniana łyżką. Takim sposobem otrzymamy pyszny krem.

  2. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części. Każdą część nasączamy mieszanką kawy z alkoholem. Na pierwszą część biszkoptu kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą częścią, na którą znowu nakładamy warstwę kremu. Posypujemy ją "gęsto" kakao (najlepiej przez siteczko) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 5h.

Komentarze do przepisu (16)

shira211 17 kwietnia 2009
Musze spróbować:) I oczywiście zapraszam do znajomych:)
amidalla 17 kwietnia 2009
Telepatia:) Dzisiaj rano chciałam Panią zaprosić do znajomych również, ale nie miałam śmiałości, bo gdzież... Czytaj całość »
Telepatia:) Dzisiaj rano chciałam Panią zaprosić do znajomych również, ale nie miałam śmiałości, bo gdzież mi do takiej doskonałości:) Dziękuję:)
justynagl 24 kwietnia 2009
pychota!!!! moja rodzina na SZCZęSCIE nie je ciast -wiec mogę je W CAŁOSCI sama zjesc :-)))pozdrawiam ciepło
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • niski biszkopt (upieczony w małej tortownicy)
  • serek mascarpone, 250 gramów
  • Śmietana 30%, 130 ml
  • cukier puder, 5 łyżek
  • zaparzona kawa espresso, pół szklanki
  • likier amaretto lub rum, 50 gramów
  • kakao do posypania
Składniki