Ciasto "SKALNIAK''

Desery
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia:)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 3 szklanki
  • margaryna, 1 sztuka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • żóltka, 4 sztuki
  • śmietana, 1-2 łyzki
  • Masa:
  • masło lub margaryna, 1 sztuka
  • mleko skondensowane krówka, 1 sztuka
  • BAKALIE:
  • orzechy,rodzynki,morele, po 3-4 łyżki
  • polewa

Przygotowanie

  1. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.

  2. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować dżemem, na to piana z białek + 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Piec w temp. 170 stopni. Resztę ciasta rozwałkować i upiec ( do kruszenia).

  3. Masa: masło + puszka mleka skondensowanego , razem utrzeć.

  4. Na ciasto upieczone z bezą dajemy bakalie na to masę , w masę wkładamy pokruszone ciasto i polewamy polewą do dekoracji.

Komentarze do przepisu (6)

Dagusia29 05 kwietnia 2012
Może być pyszne. Szkoda że nie ma zdjęcia:(
lippy-25 05 kwietnia 2012
A ile tych białek do piany? Bo nie ma ich w składnikach. To mają być 4 białka które pozostały po żółtkach?
panka 06 kwietnia 2012
Szkoda że nie ma fotki. A przepis brzmi pysznie .
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mąka, 3 szklanki
  • margaryna, 1 sztuka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • żóltka, 4 sztuki
  • śmietana, 1-2 łyzki
  • Masa:
  • masło lub margaryna, 1 sztuka
  • mleko skondensowane krówka, 1 sztuka
  • BAKALIE:
  • orzechy,rodzynki,morele, po 3-4 łyżki
  • polewa
Składniki