Jaki jest sekret idealnych powideł?

Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki?

Fot. 123RF

Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy.

Jak na nasze zdrowie wpływają śliwki?

Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości, co do tego czy warto jeść śliwki, z pewnością uspokoi go ten akapit. Otóż okazuje się, że owoce te zawierają w sobie moc witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy miedzy innymi witaminy A, B, C, E, a także magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki nim, śliwki działają kojąco na układ nerwowy, poprawiając nasze samopoczucie i sprawiając, że czujemy się zdecydowanie lepiej. Dodatkowo, owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Śliwki powinniśmy cenić również za zawarte w nich pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu.

Wypróbuj nową wersję aplikacji mobilnej Smaker.pl. Kliknij i pobierz za darmo!

Pobierz aplikację mobilną Smaker! Kliknij!

Jak zrobić idealne powidła?

W naszym kraju jednym z najpopularniejszych pomysłów na śliwki są powidła. Ich przygotowanie jest wielką sztuką i wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale również trochę doświadczenia. Pierwsze problemy mogą pojawić się już na etapie wyboru odpowiednich owoców - powinniśmy wybierać tylko te najbardziej dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.

Po umyciu i wypestkowaniu owoców możemy przystąpić do ich smażenia. Najlepiej wybrać w tym celu duży garnek o grubym dnie, który dobrze przewodzi ciepło. Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy gotować przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Jeśli wybierzecie odpowiednio słodkie owoce, nie będziecie też musieli ich dosładzać cukrem.

Gdy wszystkie owoce się rozpadną, a nadmiar soku odparuje, powidła powinny zacząć się zagęszczać. Jak sprawdzić, czy są gotowe? Wystarczy wyłożyć ich niewielką ilość na szklany talerzyk, który na kilka minut umieścimy w lodówce. Kiedy wystygną, będziemy mogli ocenić, czy efekt końcowy nas zadowala. To jak gęste będą powidła zależy już wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Gorące przetwory wkładamy do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy przez ok. pół godziny. Wówczas możemy mieć pewność, że nasze powidła przetrwają długi czas, a my będziemy mogli się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.

Co jeszcze można przygotować ze śliwek?

Pamiętajmy jednak, że śliwki możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy w swoim repertuarze mają wiele ciekawych przepisów. Musicie koniecznie spróbować śliwek w takim wydaniu.

1. Klasyczne powidła śliwkowe

Klasyczne powidła śliwkowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczne przepis na powidła śliwkowe nie zawiera ani długiej listy produktów, ani ciągnącego się w nieskończoność opisu przygotowań. Istotny jest tylko jeden składnik: cierpliwość.

2. Śliwki w occie

Śliwki w occie

Fot. Renka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co powiecie na śliwki w nieco mniej słodkim wydaniu? Naturalny smak tych owoców, doskonale komponuje się kwaśną zalewą. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie przygotuje je tej jesieni.

3. Śliwki w cieście

Śliwki suszone w cieście

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śliwki przygotowane w ten sposób mają bardzo ciekawy i intensywny smak, od którego można by się uzależnić. Najlepiej jest przygotować od razu kilka porcji, gdyż po zjedzeniu jednej z pewnością będziecie chcieli sięgnąć po kolejną.

4. Ciastka śliwkowe

Śliwka w cieście

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szukaliście idealnego deseru na jesienne wieczory? Ten nada się idealnie. Przygotowanie takich ciasteczek nie wymaga wiele pracy, a efekt jest dosłownie powalający.

5.Nalewka śliwkowo-korzenna

Nalewka śliwkowo-korzenna

Fot. Kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Myśląc o chłodnych wieczorach, które zbliżają się do nas nieuchronnie, warto przygotować tę pyszną nalewkę. Gdy temperatury spadną poniżej zera, nie tylko nas rozgrzeje, ale także uchroni nas przed katarem i przeziębieniem.

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34629

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 628

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 180

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7