Ciasta na Wielkanoc

Życie ma smak pomarańczy

Pierwsza powieść uznanej autorki książek kucharskich. Po tej lekturze na pewno zapragniecie dokładki!

Claire O'Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy prawdziwy szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje" emocje - „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie". Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów, dzięki czemu może dopasować swoje wypieki do indywidualnych potrzeb - pomoże uczcić prawdziwą miłość, przezwyciężyć strach, a nawet przeżyć żałobę i pogodzić się ze stratą kogoś bliskiego.

Kiedy jej dotychczasowe życie obraca się w gruzy, Neely decyduje się wrócić do rodzinnego Millcreek Valley. Cukiernia, którą tam otwiera, to cudowny, kameralny lokal, dokładnie taki, o jakim zawsze marzyła - a jednak każdy z jej nowych klientów nosi w sobie jakiś sekret, czasem mroczny, innym razem wyjątkowo intrygujący. Kiedy jeden z takich smaków zaczyna powracać z niepokojącą intensywnością, Neely już wie, że oto natknęła się na historię sprzed lat, która zasługuje na to, by ją opowiedzieć. Rozwiązanie tej zagadki może pomóc także jej.

"Smakowita lektura (...). Niczym najlepszy szef kuchni Judith Fertig łączy historię utalentowanej adeptki sztuki cukierniczej, która rozpoczyna wszystko od nowa w rodzinnym miasteczku gdzieś na Środkowym Zachodzie, z intrygującą zagadką z czasów Wielkiej Depresji." - Beatriz Williams, autorka „Zanim mnie pokochasz"

"W swojej niezwykłej powieści Fertig serwuje nam wielowarstwową historię rodziny i miłości, straconych, a potem odnalezionych (..). Szczypta realizmu magicznego intryguje dodatkowo." - RT Book Reviews

Autorka książek kucharskich Judith Fertig dorastała w Midwest, studiowała i uczyła się gotowania w Europie, a obecnie mieszka w Kansas City. Wymieniana przez „Saveur Magazine" jako „ikona świata kulinarnego Heartland",Fertig pisze książki kucharskie, które odzwierciedlają jej miłość do chleba, pieczenia, grillowania i fantastycznych potraw z Heartland.

Książka już niebawem do wygrania  w naszym konkursie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 487

15 min
12
Dodatki Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...

Odsłon: 179

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1