Ewa_Gotuje

Zdrowe z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów

Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób.

Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, nie warto ograniczać się tylko do gotowych mieszanek, które znajdziemy na sklepowych półkach. Okazuje się, że zrobienie samego własnej kawy i herbaty, z tego co znajdziemy w swoich ogródkach, na łące lub w lesie wcale nie jest takie trudne.

Krok po kroku jak zabrać się za przygotowanie własnych kompozycji kawowych i herbacianych opisują szczegółowo autorzy książki „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów" Katarzyna Mikulska i Artur Bokła.

Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. W książce znajdziemy przepisy m.in. na herbatę lipową z malinami i miodem, karmelową kawę z prażonych orzechów laskowych, syrop z pędów młodej sosny na kaszel, mleczną kawę z orzeszków lipy i wiele, wiele innych...

Herbata lipowa na wieczory przy ognisku

1 łyżeczka fermentowanych liści lipy
1 plasterek pomarańczy,
3 goździki,
cukier trzcinowy (do smaku),
½ szklanki rumu,
½ szklanki wody

Liście zalej wrzątkiem i parz przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie oddziel liście od naparu.
Do zaparzonej herbaty wlej rum, wrzuć pomarańczę, goździki i dopraw cukrem do smaku.

Autorzy: Katarzyna Mikulska, Artur Bokła
Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13