Sezon na truskawki

Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.

Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka - restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum - laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi - blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré - piewca powolności, Carlo Petrini - twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert - autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski - kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz - sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean - smakosz whisky, Côme de Chérisey - dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Danièle Mazet-Delpeuch - osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier - prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami" - smak „pełny", „domykający" inne smaki.

Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców.

Łukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki, z zawodu redaktor. Autor Dziewczyn wojennych i Fotobiografii PRL. Od wielu lat związany z „Twoim Stylem". Prowadzi też audycję kulinarno-literacką Droga przez mąkę emitowaną na antenie radiowej Dwójki.

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
2
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 113

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 134

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4