Ewa_Gotuje

Smaki zza miedzy

Już w maju ukaże się pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej.

Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o „ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie pochodzą z... Ukrainy. To tylko początek sekretów ukraińskiej kuchni, które w swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków odkrywa przed polskimi czytelnikami Aniela Redelbach.

„Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka - zaproszenie do Ukrainy Smaków" - pisze we wstępie Autorka - pochodząca z Ukrainy zawodowa kucharka.


Potrawy na każdą okazję

W Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów tradycyjnej kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wśród tych ostatnich naczelne miejsce zajmują pierogi - Autorka podaje aż trzy przepisy na pierogowe ciasto i wiele wariantów słonego i słodkiego farszu! Wisienką na torcie są słodkości - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej można łatwo wkomponować zarówno w codzienny, jak i odświętny jadłospis, łącząc potrawy naszych wschodnich sąsiadów ze swojskimi przysmakami. Szeroki wybór dań na każdą okazję sprawi, że mając Ukrainę Smaków na swojej półce, będziemy często po nią sięgać.


Przepisy w dobrej oprawie

Przepisy zostały zaprezentowane bardzo przejrzyście - każdemu towarzyszy lista składników, która ułatwi zakupy, oraz cała procedura przygotowania, zapisana w punktach, w formie krótkich poleceń. Dzięki temu podczas gotowania dokładnie wiadomo, co należy zrobić, a żadnego kroku nie da się przeoczyć. Każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem przybliżającym czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki. Przepisom towarzyszą „apetyczne" całostronicowe fotografie przyrządzonych potraw, wykonane specjalnie na potrzeby Ukrainy Smaków. Są nie tylko ucztą dla oka, lecz także punktem odniesienia dla tych, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z kuchnią ukraińską.


Przez żołądek do... szczęścia

Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy - prowadzi warsztaty kulinarne - nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu „Hell's Kitchen" i warsztatach Kuchni +.
Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą - ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie „od kuchni" poznaje nowe kultury. W swoim podpoznańskim domu stworzyła prawdziwie rodzinną kuchnię, w której przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Wyznaje zasadę, że „rozsądna kuchnia, nawet najprostsza, czyni dom szczęśliwym". Poprzez swoją debiutancką książkę Aniela Redelbach chce podzielić się odrobiną tego szczęścia z polskimi czytelnikami.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2809

60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13