Sezon na truskawki

Różane przepisy

Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" powraca z nowymi inspiracjami do kuchni i domowego spa.

Różane przepisy to pomysły na oryginalne jedzenie i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu.

Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy pesto z owoców róży. Zakochaj się w balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!

W książce znajdziecie przepisy kulinarne:

  • Przecier różany
  • Żywy ocet różano-malinowy
  • Marokańska sałatka z pomarańczami
  • Terrine z łososia z rabarbarem
  • Polędwiczki w sosie z białej czekolady
  • Szarlotka różana na kruchym cieście
  • Różane tiramisu
  • Nalewka z owoców z dzikiej róży

Oraz na kosmetyki:

  • Delikatny krem różany na zimno
  • Miodowy balsam na bardzo wysuszoną skórę
  • Różana maseczka do cery normalnej oraz dojrzałej
  • Słodki różany peeling
  • Musujące różane kule kąpielowe

I wiele innych!

Nalewka z owoców dzikiej róży

Dawniej owoce róży na nalewkę zbierały panny na wydaniu. Słój z nalewką w oknie stanowił znak - zaproszenie dla potencjalnych absztyfikantów.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg przemrożonych owoców dzikiej roży
  • 750 ml alkoholu 70%
  • 250 ml wódki
  • 250 ml brandy
  • 500 ml miodu
  • 500 ml wody
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego rumianku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce róży umyj i oczyść z szypułek, gęsto ponakłuwaj szpilką. Zalej spirytusem, dodaj przyprawy. Szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząśnij. Po tym czasie odcedź alkohol. Przegotowaną wodę ostudź do temperatury około 40°C i rozpuść w niej miód. Połącz z intraktem, dodaj wódkę i brandy. Odstaw na noc, po czym przelej do butelek, zamknij i odłóż do leżakowania na przynajmniej 4 miesiące.

Szarlotka różana na kruchym cieście

Oto jak zwykłą szarlotkę można przerobić na niezwykłe ciasto.

SKŁADNIKI (tortownica 18-20cm)

Kruche ciasto

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 ½ łyżki cukru z wanilii
  • ok. 300 g mąki
  • 1 łyżka oliwy lub 1 żółtko

Nadzienie

  • 8-10 jabłek
  • sok z cytryny
  • 1 garść płatków róż lub słoiczek przecieru różanego
  • bita śmietana lub lody waniliowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cieniutkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ewentualnie dodaj odrobinę cukru, jeżeli są bardzo kwaśne oraz gdy będziesz używać surowych płatków róż. Zagnieć ciasto, odetnij 1/3 i odłóż na bok. Resztą wyłóż spód i boki tortownicy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C. Na upieczony spód wyłóż przygotowane jabłka, przekładając je posiekanymi płatkami róż lub posmaruj go przecierem różanym. Na wierzchu ułóż krateczkę z wałeczków utoczonych z reszty ciasta. Piecz w temperaturze 180°C, od 40 minut do 1 godziny w zależności od grubości warstwy jabłek. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 227

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 366

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 269

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3