Radość picia to także jedna z tych książek, które odbiera się wszystkimi sześcioma zmysłami. Czytając opis chińskich naczyń do produkcji alkoholu, niemal czujemy pod palcami ich fakturę. Widzimy i słyszymy Pigmejów z Konga, rozochoconych po spożyciu słusznej porcji niezwykłego miodu, nie wymagającego nawet fermentacji. Wierci nas w nosie od fajkowego
(i czasem opiumowego) dymu, wypełniającego całkiem i niezupełnie legalne tawerny, gospody, puby
i kawiarnie na całym świecie. Nawet język ma nieodparte złudzenie, że kosztuje nigeryjskiego burukutu lub brzoskwiniówki, którą pędzą w północnej Wirginii. A szósty zmysł? Cóż, nasze poczucie humoru będzie także usatysfakcjonowane w najwyższym stopniu:
"Kiedy królowa Saba odwiedziła króla Salomona, była doprawdy zdumiona niesłychaną ilością podczaszych. Paradowali oni przed nim w równym szeregu, podczas gdy wychylał jeden kielich za drugim, a wszystkie "naczynia, z których pił król Salomon, były złote". Mało prawdopodobne, że tak kosztowne sprzęty służyły do picia soku pomarańczowego."
Radość picia to wreszcie jedna z tych książek, które trzeba przeczytać. Choćby po to, by wiedzieć, od ilu stuleci towarzyszy człowiekowi alkohol, z jakiego języka pochodzi właściwie to słowo i od kiedy Amerykanie używają określenia "kac". A także dla prawdziwej, niezmąconej niczym, przyjemności. "Radość picia" raz, proszę!
Fascynująca, zarazem poruszająca i śmieszna. Książka napisana elegancko i inteligentnie.
"New York Times Book Review"
Wyobraź sobie Lauren Bacall, opowiadającą dzieje Tristrama Shandy'ego... Rozkoszna i wspaniała książka, jak długi, letni dzień.
"Chicago Tribune"
Robi wrażenie... Holland pisze świeżo, ujmująco i zawsze jest zabawna.
"The New York Times"
Barbara Holland jest amerykańską pisarką - autorką biografii (m.in. Katharine Hepburn), esejów (na przykład o byciu singielką: One.s Company: Reflections on Living Alone), wspomnień (When All the World Was Young: A Memoir), książek historycznych (jedną z nich jest monografia pojedynków: Gentelmen's Blood:
A History of Dueling from Swords at Dawn to Pistols at Dawn), a także książek humorystycznych (o kotach, poobiednich drzemkach, martini czy bekonie). Publikowała też w magazynach "Playboy", "Glamour", "Smithsonian" czy "Redbook".
Radość picia
Radość picia to jedna z tych książek, które zabiera się ze sobą na bezludną wyspę. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest ona tak zupełnie bezludna, to znaczy znajduje się na niej przynajmniej jeden sprawny barman i dobrze zaopatrzony barek.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Kurczak w marynacie keczupowej
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 702
8
Dodatki
Tapenade
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Włoska
- Francuska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 431
7
Dania główne
Risotto ze szpinakiem i wędzonym boczkiem
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 763
10
6
Dania główne
Chrupiące udka
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 122
3
REKLAMA