Ewa_Gotuje

Przy stole z papieżem Franciszkiem

Ta książka, to pasjonująca podróż do wielu dawnych i współczesnych miejsc, okazja do poznania niezwykłych ludzi, wreszcie, zaproszenie do spotkań przy stole, do rodzinnych obiadów, świątecznych biesiad i kolacji w gronie przyjaciół, które mogą trwać do brzasku.

Wiele już powstało książek i opracowań, które przybliżają nam życie i pontyfikat papieża Franciszka. Tym bardziej nie brak na księgarskich półkach książek kulinarnych. Ale proponowana przez nas publikacja jest ze wszech miar wyjątkowa. To piękny i oryginalny album. Przedstawia fakty i wydarzenia z życia Jorge Mario Bergoglio, ale nie jest to zwykła biografia, w luźnych opowieściach poświęconych różnym etapom życia „papieża z dalekiej Argentyny" będziemy mieli okazję poznać tę niezwykłą postać. Zaczynając od historii jego przodków, przez lata młodzieńcze, kapłańskie, posługę biskupią, aż do objęcia stolicy Piotrowej. Nie będzie to jednak faktograficzny opis, a kulinarna, pasjonująca podróż do wielu dawnych i współczesnych miejsc, okazja do poznania niezwykłych ludzi, wreszcie, zaproszenie do spotkań przy stole, do rodzinnych obiadów, świątecznych biesiad i kolacji w gronie przyjaciół, które mogą trwać do brzasku. Czy zatem jest to książka kulinarna? Tak! Możemy określić ją tym mianem. Znajdziemy w niej przecież wiele przepisów na pyszne i proste dania, specjały kuchni włoskiej i argentyńskiej.

Zapraszamy do lektury, do fascynującej uczty dla naszych zmysłów. Niech czarowne fotografie, piękny tekst i przepisy na smakowite i zdrowe dania przeniosą nas do Włoch, Argentyny i Watykanu.

Cóż, jeśli sam papież Franciszek zaprasza nas do stołu, nie wypada nam odmówić...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Roberto Alborghetti pisarz i dziennikarz, 63 lata, pochodzi z Bergamo (Italia). Żonaty, ma jedną córkę. Przez wiele lat pracował jako dziennikarz w lokalnym poczytnym dzienniku L'Eco di Bergamo. Produkował także programy dla lokalnej telewizji Bergamo TV ora dla rozgłośni Radio Alta. W pewnym momencie pozostawił dziennikarstwo i oddał się pisarstwu. Na początku były to książki hagiograficzne o świętych, czy też o wybitnych postaciach Kościoła. Pojawiły się także publikacje o charakterze edukacyjnym. Alborghetti jest wziętym katolickim dziennikarzem, który wzrastał w oratorium parafialnym, stąd też organizuje spotkania i debaty w różnych szkołach i parafiach. W ostatnim roku na spotkania z nim przybyło 35 tysięcy młodych Włochów.

W sposób szczególny zainteresował się osobą papieża Franciszka. Napisał już o nim sześć książek. Obok obszernej biografii, napisał też jedną na temat wychowania, potem o godności pracy ludzkiej, następnie o integracji społecznej - przywołując najważniejsze wypowiedzi papieża w tej kwestii, jak na przykład te dotyczące przemytu i handlu ludzi. Przedostatnia książka nosi tytuł „La misericordia all'improviso" („Niespodziewane miłosierdzie") i opowiada o niespodziewanych i zaskakujących wizytach Papieża, jakie miały miejsce w czasie Roku Miłosierdzia.

Zainspirowany faktem, iż papież Franciszek każdą modlitwę Anioł Pański kończy życzeniami: „dobrego obiadu", postanowił poświęcić kolejna książkę tematyce pożywienia, ale widzianego oczami Franciszka. Powstała książka „Przy stole z papieżem Franciszkiem" - wydana w Italii przez prestiżowe wydawnictwo Mondadori - stała się od razu wydarzeniem wydawniczym i medialnym. W ciągu paru miesięcy przetłumaczono ją na wiele języków a artykuły i recenzje ukazały się na szpaltach wielu ważnych gazet i portali.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 2047

15 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 174

15 min
2
60 min
7
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 119

30 min
5
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 120

30 min
8

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13