Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów

Apetyt na wolność, sztukę i sławę… Oraz na tort czekoladowy! Czternaście niezwykłych kobiet zabierze Was w wielką kulinarną podróż przez kraje i epoki.

Podobno trzeba zjeść z kimś beczkę soli, żeby naprawdę go poznać - ale chyba lepiej zjeść tort Pavlova albo pyszne spaghetti? Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.

Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu - czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.

„Nienasycone" to czternaście bardzo różnych i barwnych osobowości - a wszystkie je łączy wielki apetyt na życie.

Marianne Pfeffer Gjengedal (ur. 1981) - jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych w Oslo. Pracuje jako stylistka jedzenia w stolicy Norwegii, ale wykonuje też dziwne zlecenia wyjazdowe w rozmaitych studiach fotograficznych i filmowych.

Klaudia Iga Pérès (ur. 1985) - ukończyła warszawską Akademię Sztuk Pięknych, gdzie wyspecjalizowała się w fotografii portretowej. Przez pięć lat pracowała w Norwegii jako fotografka żywności, ale niedawno otworzyła własne studio w Alzacji.

Wydawnictwo Dwie Siostry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1