Sezon na truskawki

Nalewki lecznicze

Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły.

I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną medycyną, ziołolecznictwem i właściwościami roślin, z których przyrządza się lecznicze mikstury. To naprawdę zdrowa lektura!

Przepis na nalewkę agrestową

 


1/2 kg owoców lekko zmiażdżyć, włożyć do naczynia i zalać 1/2 l 70% alkoholu. Dodać syrop z 25 dag cukru i 1/2 l wody, 1/2 laski wanilii (nie cukru wanilinowego) i kawałek korzenia imbiru (20-30 g). Naczynie szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. Następnie zlać płyn znad owoców, a owoce wycisnąć i po przefiltrowaniu połączyć z poprzednio uzyskanym wyciągiem. Zlać do butelek.

Stosowanie: 1 łyżka stołowa rano i wieczorem.

Agrest (Ribes uva-crispa)

Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco,są nieodzownym składnikiem diet odchudzających - 100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu.

Właściwości lecznicze: Nalewka z agrestu ma zastosowanie jako środek wzmacniający w stanach wyczerpania fizycznego oraz środek przeciwgorączkowy przy infekcjach.


Seria: Dobra Kuchnia
Tekst: Łukasz Fiedoruk
Oprawa: twarda
Format: 165 x 240 mm
Liczba stron: 144
ISBN: 978-83-63559-03-8
Cena detaliczna: 24,95 zł

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 126

60 min
2
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 85

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2