Kalendarz z nowymi przepisami Siostry Anastazji i Siostry Salomei

Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości.

Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne.

Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

POTRAWKA WARZYWNA

Składniki:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 35 dag młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 10 dag pomidorów koktajlowych
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na tłuszczu. Cukinie umyć i pokroić (ze skórką) w kostkę. Do pokrojonej cebuli zeszklonej na tłuszczu dodać cukinię, boczek, paprykę, chwilę podsmażyć i dodać niewielką ilość wody, wymieszać, przyprawić ziołami i doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok. 5-10 min, uważając by nie rozgotować warzyw. Pomidory osobno podsmażyć na patelni grillowej. Potrawkę podawać z dekoracyjnie ułożonymi podpieczonymi pomidorkami z ryżem, makaronem i dowolną surówką.

 

CIASTO MALINOWE Z PIANĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

  • 30 dag malin
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i żółtka. Szybko zarobić ciasto na jednolitą, gładką masę, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez ok. 60 min. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce jedną część ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Piana budyniowa
Składniki:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 budynie malinowe
  • ¾ szklanki oleju

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, jednocześnie dosypując budynie. Pod koniec do masy wlać cienkim strumieniem olej i dalej ubijać, aż do utworzenia się jednolitej konsystencji.
Przygotowanie do pieczenia:
Na podpieczone i ostudzone ciasto rozprowadzić pianę budyniową, wyrównać brzegi i równomiernie na całej powierzchni ułożyć, lekko dociskając, maliny. Wierzch przykryć pozostałym, schłodzonym i startym na tarce ciastem. Całość przełożyć do nagrzanego piekarnika i upiec w temp. ok. 160 st. C przez 35-45 min.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 337

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 110

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4