Dietetyczne przepisy - schudnij z dietą strukturalną

Dietetyczne przepisy to poradnik kulinarny odkrywający tajniki ekspresowego przyrządzania pysznych niskokalorycznych dań, które pozwalają szybko i trwale schudnąć, a równocześnie zapewniają mnóstwo energii i doskonale wpływają na stan zdrowia oraz wyniki badań i samopoczucie.

Na czym polega fenomen receptur zamieszczonych w tej książce? Doskonale zbilansowane różnorodne dietetyczne dania ‒ szybkie przekąski, koktajle, zupy, dania główne i desery ‒

dzięki zawartym w nich maksymalnym dawkom najbardziej wartościowych naturalnych składników odżywczych błyskawicznie zapewniają długotrwałe poczucie sytości, a jednocześnie dostarczają organizmowi nawet o połowę mniej kalorii niż podobne potrawy przyrządzane według tradycyjnych reguł. W efekcie jedząc tyle samo, przyswajasz o wiele mniej kalorii i dzięki temu już zawsze będziesz się cieszyć idealną figurą i zdrowiem.

Doktor Marek Bardadyn jest ekspertem w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, twórcą niezwykle popularnej w wielu krajach świata diety strukturalnej. Jest autorem bestsellerowych książek Odchudzanie weekendowe, Kody młodości, Nałóg jedzenia, Odchudzająca książka kucharska, Odmładzająca książka kucharska, Koktajle odchudzające.

Prowadzi rubryki porad medycznych w poczytnych czasopismach i popularne programy telewizyjne o odchudzaniu i zdrowym stylu życia. Od lat w oparciu o swoje autorskie programy dietetyczne i fitness organizuje kuracje odchudzające i dba o formę gwiazd show-biznesu, znanych polityków i sportowców z całego świata.

 

Fragmenty książki:

Awokado z serkiem wiejskim

Wartość odżywcza 1 porcji

Wartość energetyczna 314 kcal
Węglowodany 31,2 g • Białko 15,5 g • Tłuszcz 15,4 g

  • 1 porcja
  • ½ średniego dojrzałego awokado
  • 100 g serka wiejskiego light
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, ostra papryka w proszku lub w płatkach
  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa

Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę.

Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli, rozłóż na połówce awokado.

Podawaj posypane ostrą papryką z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Czy wiesz, że:

Dojrzewanie awokado możesz przyspieszyć, wkładając owoc do papierowej torebki z jabłkiem i pozostawiając na noc w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechowywać owoce na zapas, włóż je do lodówki, co znacznie opóźni proces ich dojrzewania.

Dietetyczny kotlet schabowy

Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 297 kcal
Węglowodany 15,9 g • Białko 22,8 g • Tłuszcz 15,1 g

  • 2 porcje
  • 2 plastry schabu (po 100 g)
  • 2 średnie słodkie papryki (np. żółta i czerwona)
  • 1 mała cukinia
  • 2 średnie cebule
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie

Kotlety rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj marynatą przygotowaną z łyżeczki oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich i odstaw do lodówki.

Umyj warzywa. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w paseczki, cukinię pokrój na plasterki. Obierz cebule i czosnek, cebule przekrój wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki, jeśli są duże, przekrój na połówki lub ćwiartki.

Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej łyżeczką oliwy, posól, posyp oregano i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pojedynczą warstwę warzyw.

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C na ⅔ wysokości. Nad blachą z warzywami umieść drucianą kratkę do grillowania z ułożonymi na niej plastrami schabu. Sos wyciekający z mięsa podczas pieczenia będzie skapywał na blachę z warzywami.

Piecz około 20-25 minut, aż warzywa i mięso lekko się zrumienią, pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na około 5 minut. Na końcu posól mięso i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem.

Frytki z dipem z awokado

Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 265,5 kcal
Węglowodany 40,2 g • Białko 4,6 g • Tłuszcz 9,4 g

  • 4 porcje
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży patat
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, oregano

Dip:

  • 1 małe awokado lub ½ dużego
  • 150 g jogurtu naturalnego 2%
  • sok z ½ cytryny lub limonki

 

Cukinie umyj i pokrój na frytki grubości około 1,5 cm. Posól i odstaw na kilka minut. Gdy puszczą nadmiar soku, osusz je papierowym ręcznikiem.

Patat i ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie musisz ich obierać, chyba że ziemniaki są stare i mają grubą skórę. Pokrój na frytki o grubości około 1 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie frytki z cukinii, ziemniaków i patata, posmaruj dokładnie oliwą i posyp oregano.

Piecz 40-50 minut, aż się zrumienią.

Jogurt, awokado i sok z cytryny lub limonki zmiksuj na gładką masę i podaj oddzielnie.

Sałatka z łososia i ciecierzycy

Wartość odżywcza 1 porcji

Wartość energetyczna 311 kcal
Węglowodany 22,8 g • Białko 27,6 g • Tłuszcz 13,1 g

  • 2 porcje
  • 150 g filetu z łososia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 garście rukoli lub innej sałaty
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, zioła prowansalskie

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego 2%
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, np. koperku

Filet z łososia (bez skóry) pokrój w kostkę o boku około 2 cm, posól, dokładnie posyp ziołami prowansalskimi i skrop sokiem z cytryny. Rybę upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (około 15 minut) lub w grillu kontaktowym około 7-8 minut, aż będzie lekko zrumieniona. Odstaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj sałatę z ciecierzycą, dodaj kawałki łososia, posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Jogurt zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami (np. koperkiem) i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Batoniki owsiano-kokosowe

Wartość odżywcza 1 batonika
Wartość energetyczna 111 kcal
Węglowodany 10,7 g • Białko 2,8 g • Tłuszcz 6,2 g

16 sztuk

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki otrąb owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 16 daktyli bez pestek
  • 2 szklanki wody

Do blendera wlej wodę, dodaj wiórki kokosowe i daktyle. Zmiksuj składniki na jednolity płyn i przelej go do rondla. Zagotuj, mieszając.

Do gotującego się mleczka kokosowego dodaj resztę składników: otręby, płatki i siemię lniane. Zagotuj masę, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Wyłącz palnik i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną wodę i masa zgęstnieje.

Na kwadratowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż masę równą warstwą o grubości około 1 cm.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłą pokrój na 16 kwadratowych batoników.

Batoniki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

 

Książka już wkrótce będzie do wygrania w naszym konkursie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 313

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 106

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4