DIETA BEZMLECZNA. PORADNIK DLA UCZULONYCH

Żyjemy w czasach, w których alergie są zjawiskiem dość powszechnym, a każdy z nas z pewnością zna osobę, cierpiącą na alergię pokarmową. Jednym z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najtrudniejszych do zdiagnozowania jej odmian jest alergia na mleko krowie i jego produkty. Równie niepokojącym zjawiskiem staje się coraz częściej nietolerancja mleka i laktozy.

W książce Gotowanie bez mleka doktor Florence E. Schroeder opisuje te zjawiska wraz ich następstwami i ograniczeniami, które powodują. Pozycja ta jest szczególnie przydatna dla osób, które pragną uzyskać więcej informacji na temat nietolerancji mleka i laktozy.

Autorka, która z górą od 30 lat sama cierpi na nietolerancję laktozy, walczy w niej z obiegową, lecz nieprawdziwą opinią, jakoby spożywanie produktów mlecznych było niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. W jasny i przystępny sposób wyjaśnia czym jest nietolerancja mleka i laktozy, opisuje typowe symptomy tego schorzenia oraz podpowiada, w jaki sposób zachować zbalansowaną dietę bez spożywania nabiału. Mleko krowie pod każdą inną nazwą również potrafi wywołać niepożądane reakcje. Właśnie dlatego autorka uczy czytelników, jak czytać informacje zawarte na produktach, a dotyczące ich składu.

Książka zawiera ponad 400 przepisów na różnorodne potrawy przygotowywane bez udziału mleka i jego pochodnych. Znajdziemy w niej nie tylko znakomite propozycje przygotowania mięs i dań głównych, ale również warzyw, sałatek, zup, kanapek, sosów, pieczywa i deserów, a nawet napojów. Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i możliwe do wykonania nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.

Istotną część poradnika stanowi rozdział dotyczący produktów bogatych w wapń oraz tych
z wysoką zawartością laktozy. Całość zamyka długa lista adresów stron internetowych, na których czytelnik znajdzie wiele informacji, porad i wskazówek dotyczących tematów poruszanych w tej książce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

44
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

2