"Cud metaboliczny" Diane Kress

Autorka książki od ponad dwudziestu pięciu lat pracuje jako dietetyk. Ale pomysł na cud metaboliczny pojawił się dopiero, kiedy sama zaczęła zmagać się z tyciem.

Podstawą tej diety były doświadczenia dietetyczki i jej podopiecznych. Wielu z nich, a także sama autorka, zauważyło, że w pewnym momencie życia zaczynają tyć, niezależnie od tego, co by nie robili. Ich znajomi ćwiczą i jedzą podobnie i chudną, a oni nie. Diane Kress uznała, że przyczyną jest tzw. metabolizm B, czyli taki metabolizm, który sprawia, że organizm w nadmierny sposób reaguje na węglowodany. To sprawia, że zwiększa się poziom insuliny wydzielanej w organizmie oraz magazynowanego tłuszczu. Według autorki to właśnie jest przyczyną nadwagi i otyłości, a także nieskuteczności diet i ćwiczeń, u wielu osób.

Zaletą tej diety jest to, że nie jest to "terapia szokowa", trwająca tydzień czy miesiąc. Tę dietę można z powodzeniem stosować przez całe życie. Tytułowe 3 kroki do uzyskania szczupłej sylwetki to 3 etapy trwające po kilka tygodni.

Pierwszy etap cudu metabolicznego trwa 8 tygodni. W tym czasie zmniejszamy ilość zjadanych węglowodanów. Podczas drugiego etapu, który powinien trwać aż do osiągnięcia wymarzonej wagi, rozsądnie wprowadzamy węglowodany - w odpowiedniej formie i o odpowiednich porach. Trzeci etap trwa już do końca życia i polega na zróżnicowanej, zbilansowanej diecie i utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała.

W książce można znaleźć sporo przepisów odpowiednich dla poszczególnych faz diety. Są to dania przede wszystkim zdrowe, ale to nie znaczy, że są to same sałatki. Znalazłam nawet przepis na pizzę.

Wadą tej diety jest to, że mimo zapewnień autorki wydaje się dość skomplikowana, przynajmniej na samym początku. Być może po tygodniu stosowania stałaby się prosta i oczywista, szczególnie, że jest "długoterminowa".

Tytuł: Cud metaboliczny
Autor: Diane Kress
Tłumacz: Aneta Borucka
Premiera: 31.01.2011
Wydanie: I
ISBN:978-83-7674-126-0
EAN: 9788376741260
Stron: 324
Cena: 34,90 zł
Wydawnictwo Replika

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 452

30 min
15
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 139

30 min
6
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 3499

60 min
4
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 139

15 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0