Sezon na truskawki

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia

Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać!

Jak żyć i gotować w duchu #zero waste radzi Jagna Niedzielska w swojej książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia". Książka ukaże się 16 stycznia 2019 roku.

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.

Jagna Niedzielska w książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" przekonuje, że nawet to, co na pierwszy rzut oko może nie nadawać się do zjedzenia, można zdrowo i pysznie wykorzystać w swojej kuchni.

Książka zawiera ciekawe i praktyczne przepisy, podzielone według głównego składnika na 6 działów: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Przepisy wykorzystują powtarzalne składniki, co czyni naszą kuchnię bardziej uporządkowana i ekonomiczną. Jednak bez obaw - nie ma najmniejszego ryzyka pojawienia się monotonii na talerzu.

Wśród przepisów znajdziemy pomysły na to jak wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu, do czego może przydać się czerstwy chleb, a także jak dać drugą szansę obierkom z warzyw. W książce m. in.:

• Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem
• Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków
• Omlet z resztkami warzyw

 

To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!

Marek Borowski
Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności


Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!

Areta Szpura


O autorce:

Jagna Niedzielska - Szefowa kuchni, doradca kulinarny, prowadząca Kuchni+. Reprezentuje dwa nurty kulinarne: tradycyjną kuchnię hawajską oraz no-waste-cusine.

W książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Propagatorka kuchni zero waste nie tylko jako podejście do gotowania, ale sposób na życie.

Każdy zakupiony egzemplarz książki wspiera Banki Żywności.

Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal. Już w krótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 75

60 min
1
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 60

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2