Sezon na truskawki

Rozstrzygnięcie konkursu: Wygraj książkę kulinarną Sophii Loren: W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy...

Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood!

Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać:

Panu Michałowi

"W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu sola i pieprzem i smarujemy z wierzchu miodem. Po upieczeniu rozdrabniamy mięso widelcem i mieszamy z uprzednio wczesniej skarmelizowanymi na patelnii orzechami na miodzie. Awokado faszerujemy łososiem i posypujemy orzechami i skrapiamy sokiem z cytryny..."

Pani Izabeli

"Wykonam przepyszne danie : łosoś marynowany w miodzie i soku z cytryny, następnie pieczony w folii aluminiowej, do którego idealnie pasuje prosta sałatka z awokado i orzechów laskowych. Najpierw należy przygotować marynatę: w miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, można dodać wg uznania ulubione przyprawy i zioła. Przygotowany filet z łososia zanurzyć w marynacie na pół godziny. Po tym czasie wyjąć łososia z marynaty i włożyć w folii aluminiowej do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z awokado - pokroić awokado na drobną kostkę, dodać posiekane orzechy laskowe. Całość skroić oliwą, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z grzankami skropionymi oliwą. Polecam to danie, jest szybkie, zdrowe i pyszne."

Pani Ewelinie

"Czytając składniki od razu na myśl mi przyszedł przepis na łososia którego sama robię marynacie miodowo cytrynowej lekko słodki ale przełamy kwaskowym smakiem skórki i soku z cytryny idealnie pasuje do tej ryby. Do tego orzechowa otoczka która nada wyrazistości i pasta z awokado dopełniająca całość która świetnie łączy się z orzechami ale i ryżem z którym podałabym to danie. Łosoś w cytrynowo miodowej marynacie z orzechami laskowymi i pasą z awokado

Mod wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny i solą morską do smaku. Natrzeć marynatą łososia. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach i piecz około 15 minut w temp. 200 stopni. Obrane awokado zmiksować na mus doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą. Pastę wyłożyć na upieczoną rybę. Podawać najlepiej z ryżem."

Pani Darii

"Mój pomysł na potrawę to tatr z łososia z awokado!
Przygotowanie:
Kawałek świeżego łososia marynuję w mieszance miodu z cytryną z dodatkiem odrobiny świeżego rozmarynu. Awokado kroję na kawałeczki, siekam orzechy laskowe bardzo drobno, oraz rybę siekam. Wszystko (awokado, rybę, orzechy) mieszam razem do połączenia składników. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Całość od ringu ukladam na tależu z odrobiną cytryny z boku i gałązką rozmarynu na wierzch do dekoracji.
Szybkie, smaczne i ekeftowne danie lub przystawka wprowst stworzone dla gwiazdy hollywood!"

Panu Pawłowi

"Miodowo -orzechowy łosoś na avokado.
Avokado obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny, ułożyć na całe powierzchni talerza. Pokroić orzechy laskowe w drobną kosteczkę , filet z łososia pokroić w grube na 1centymetr paski, następnie skropić je sokiem z drugiej połowy cytryny, posmarować miodem i następnie panierować w zmielonych orzechach. Tak przygotowane filety smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety podać na talerzu z pokrojonym avokado. Smacznego"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 229

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 375

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 271

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3