Ewa_Gotuje

Rozstrzygnięcie konkursu: Poznaj przepisy Matki Natury

Wyłoniliśmy laureata konkursu, do którego powędruje znakomity robot kuchenny marki Kenwood.

Uczestnicy konkursu mogli wybrać jedno z 70 dań zaproponowanych w e-booku Przepisy Matki Natury. Jesteście ciekawi jaki przepis wybrał laureat i dlaczego właśnie ten?

Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy wyłoniliśmy zwycięzcę, a został nim Pan Roger Kołomłocki z Poznania. Oto jak wygląda jego interpretacja przepisu na brukselkę z kurczakiem po prowansalsku i uzasadnienie: "Brukselka z kurczakiem po prowansalsku - lubię ten przepis za jego prostotę, włoską nutę i obłędną brukselkę w połączeniu z wędzonym drobiem. Szybka jednogarnkowa potrawa na każdą porę roku."

Składniki:
Brukselka Hortex - 1 opakowanie
200 g wędzonego kurczaka
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
zielona pietruszka do przybrania
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj
pokrojone pomidory. Duś na małym ogniu 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodaj brukselkę i pokrojonego kurczaka. Duś jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
41
Zupy Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.

Odsłon: 94

15 min
3
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 192

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

1
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

3
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10