Sezon na truskawki

Rozstrzygnięcie konkursu: Jak zmienisz swój jadłospis na wiosnę?

Wraz z wiosną zmieniacie swoją dietę na lżejszą, pełną warzyw i owoców. Smażone mięsa zamieniacie na pieczone, a ciepłe zupy na sałatki. Staracie się również aktywnie spędzać czas i cieszysz się, tak długo wyczekiwanym słońcem.

Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Spośród wszystkich wybraliśmy cztery, które najbardziej się nam spodobały. Książki wydawnictwa Jedność: Herbatki dla zdrowia i urody, Detoks oraz Odchudzanie ziołami, a także torba na zakupy Smaker.pl trafią do:

Pani Doroty:

"Jak zmieniam swój jadłospis? Odpowiedź jest prosta. Stawiam na zdrowe, pożywne i apetyczne posiłki. Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia dlatego ja i moja rodzina postanowiliśmy zmienić nasze nawyki żywieniowe. Wyeliminowaliśmy fast foody, słodycze i nie objadamy się. W zamian za to w naszej diecie zagościła spora ilość warzyw, owoców, wszystkie posiłki przygotowujemy samodzielnie. Kolejną bardzo istotną zmianą stała się regularność spożywania posiłków. Kiedyś każdy jadł o innych godzinach nie patrząc co je i która jest godzina oraz czy je w samotności czy z rodziną, tej wiosny w naszym domu pojawiła się nowa zasada która mówi "śniadania, obiady, podwieczorek i kolację jemy wszyscy wspólnie przy jednym stole" Póki co zmiany wychodzą nam na dobre, czujemy się dużo lepiej, mamy więcej sił a co najważniejsze poprzez jedzenie przy jednym stole nasze więzi rodzinne się zacieśniają z dnia na dzień."

Pani Natalii:

"Na wiosnę zamierzam zrezygnować z ciężkich, tłustych, mięsnych potraw, na rzecz lżejszych - warzywnych. Zimą jednymi z najczęściej przyrządzanych przeze mnie warzyw były - nie ukrywajmy - ziemniaki... I cebula... No i przetwory :( ;P Dostępne w sklepach pomidory smakowały jak woda, a ogórki i papryka kosztowały małą fortunę. Teraz, gdy razem z wiosną ich ilość wzrasta, a cena spada ;) zamierzam to wykorzystać. Postanawiam gotować więcej dań vege. A ziemniaki zamienię na kasze - gryczaną, orkiszową, a głównie jaglaną (to jedna z moich ulubionych :) ). Zimą nie było proste, urozmaicać ich sposób podania. Teraz postanawiam to zmienić, a zarazem serwować częściej. Poza tym - owoce! Choć niestety przyszła pora pożegnać sezon cytrusowy, to z radością powitam inne owoce. Najbardziej oczekuję truskawek! :) Myślę, że to pomoże mi skutecznie rozstać się z mniej zdrowymi formami deserów, które zimą gościły na moim stole... ;) A zatem wiosna odmieni mój jadłospis na lepszy - zdrowszy, bardziej kolorowy, dietetyczny, a przede wszystkim pyszny! :D Już nie mogę się doczekać :)"

Pana Piotra:

"Nie tylko zmienię, ale już zmieniłem dietę - wprawdzie jest już wiosna. Od kilkunastu dni odżywam się lepiej. Staram się jeść w każdym posiłku dużą ilość białka, aby na koniec dnia wyszło 2g białka/kg masy ciała - w moim przypadku to ok. 160g białka/dzień.
Jem dużo twarogu lub jak kto woli sera białego chudego lub półtłustego z domowym chlebem lub ciemnym makaronem; mięso z kurczaka z kaszą kuskus, ciemnym ryżem lub warzywami na patelnię; jajka w przeróżnej formie. Resztę kalorii uzupełniam płatkami z mlekiem, owocami oraz przeróżnymi zupami. Do tego wszystkiego duża ilość snu i ciężkie treningi na siłowni.
Obliczyłem, że potrzebuję około 2700-3100kcal/dzień, więc trzymam się tej magicznej liczby 2700kcal i w przeciągu ostatnich 9 dni straciłem prawie 2kg - a moja siła na siłowni jakoś na tym nawet nie ucierpiała - więc wszystko idzie w dobrym kierunku - nie licząc tego, że spodnie robią się za duże ;) Mam nadzieję, że uda mi się do lata zrobić fajnie brzuszek :>"

Pani Joanny:

"W końcu upragniona wiosna!!! Koniec z wieczornym objadaniem się ciężkimi potrawami. Wraz z nadejściem słonecznych dni mój organizm sam domaga się posiłków bardziej fit, lżejszych i zdrowszych. Coraz częściej mam ochotę na warzywa, najlepiej te świeżo wyhodowane. W moim domowym ogródeczku - w słonecznym pokoju :) już wyrasta świeżutki szczypiorek, którego uwielbiam dodawać do kanapek, jajecznicy czy sera białego. W sklepie kusi już sałata, która jeszcze nie smakuje prawdziwą wiosną, ale jakąś jej namiastkę przynosi. Czekam niecierpliwe aż wyrośnie w moim ogródku i to będzie taka nowalijka, świeża i zdrowa. Na pewno w moim jadłospisie nie zabraknie więc sałatek z dodatkiem sera feta czy kurczaka. Nie mam już ochoty na ciężkie dania z patelni, po których najchętniej idzie się spać. Dziś pierwszy grill w tym roku i smaczna karkówka z jeszcze zimowymi surówkami. Ale już mniej tłusto i nie tak ciężko. Na wiosnę sięgam także częściej po jogurty i kefiry, które oczyszczają mój organizm i sprawiają, że czuję się lekko i mam więcej ochoty na działanie. Niecierpliwie czekam na własne ogórki i pomidorki koktajlowe, które są super przegryzką. Te oferowane w sklepach wydają się być trochę sztuczne, bo skąd pomidory w zimie. Wielką radość sprawia nie tylko jedzenia warzyw ale sam fakt ich własnoręcznego zbierania. Uwielbiam poranki, gdy do śniadania zbieram o poranku swoje warzywka."

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
32
15 min
2
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 216

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 264

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 264

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3