Sezon na truskawki

Żurek niejedno ma imię - sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz

Jak zrobić wielkanocny żurek, aby podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje sprawdzone przepisy na tę zupę.

Fot. 123RF/Picsel

Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków.

Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów, którzy podobnie jak Polacy cenią sobie kuchnię opartą na kiszonkach i kwaśnych specjałach.

Zupa ta jest obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole oraz specjalnością polskiej kuchni. Aby zachywcała wyrazistym smakiem, powinna zostać przygotowana ze specjalnych składników - zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw.

Czego potrzeba, aby zrobić idealny żurek?

Wywar, będący podstawą żuru, powinien być przyrządzony na bazie wędzonego mięsa. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny, dymny posmak charakterystyczny dla zup, które przyrządzały nasze babcie. Równie ważny jest także zakwas - najczęściej sporządza się go na podstawie mąki żytniej, jednak w niektórych regionach Polski popularnością cieszy się także mąka owsiana i gryczana.

Reklama

Czymś, co dodaje charakteru całej zupie, są odpowiednie dodatki. Ciężko wyobrazić sobie żurek bez majeranku, jednak oprócz niego do wywaru warto dodać również odrobinę chrzanu, który sprawi, że stanie się bardziej wyrazisty. Aby złagodzić ostry posmak, możemy dodać trochę śmietanki, która dodatkowo zagęści żurek.

Dobrym pomysłem jest także dodanie do zupy namoczonych suszonych grzybów, a także surowego, wędzonego boczku w plastrach, pokrojonego w drobne paski i przysmażonego na patelni wraz z plastrami białej kiełbasy. Zamiast tradycyjnych jaj kurzych możemy sięgnąć po jajka przepiórcze, które ze względu na wielkość znacznie lepiej sprawdzą się na talerzu.

Przepis na żurek może zmieniać się w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przetestowała wiele receptur na tę zupę i postanowiła podzielić się z nami jej najciekawszymi odkryciami. Oto niektóre z jej propozycji, dzięki którym wasza Wielkanoc nabierze wyjątkowego smaku.

 

1. Żurek

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Żurek wielkanocny

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Żurek klarowany

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Żurek stryszawski

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Żurek na wędzonce

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Sałatki Sałatka Cioci

Lekka sałatka z wykorzystaniem nowalijek. Smaku i aromatu dodaje tuńczyk , po...

Odsłon: 197

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 118

30 min
4
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 365

30 min
2
Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 65

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3