Sezon na truskawki

Zupa jajeczna, czyli babciny sposób na przeziębienie

Choć to rosół uchodzi za idealną zupę na przeziębienie, to nasze babcie znały jeszcze lepszą potrawę na zwalczenie infekcji. Okazuje się, że zupa jajeczna to świetny sposób na bycie zdrowym. Sprawdź, jak ją zrobić i dlaczego pomaga w chorobie.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Dlaczego zupa jajeczna pomaga na przeziębienie?

- Jak zrobić zupę jajeczną? (przepis)

 

Jaką zupę podałbyś bliskim, którzy zmagają się z przeziębieniem? Z pewnością byłaby to potrawa mocno rozgrzewająca, np. rosół na kurze. Sprawdziłoby się też danie dostarczające wielu cennych mikroelementów, np. lekka zupa jarzynowa lub krupnik.

Tymczasem okazuje się, że na wszelkie infekcje warto podać... zupę jajeczną. Ten zapomniany specyfik stosowały jeszcze nasze babcie, aby szybko wrócić do zdrowia. Sprawdź, jak zrobić tę potrawę i dlaczego właściwie tak świetnie działa na przeziębienie.

 

Zupa jajeczna na przeziębienie

Polacy uwielbiają jajeczne potrawy - od sałatek z ich użyciem, aż po jajecznicę na śniadanie czy kotlety jajeczne na obiad. Trudno się dziwić, gdyż jajka są po prostu pyszne i pełnowartościowe.

Zawierają niezbędne dla człowieka składniki odżywcze, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Są to m.in. witaminy A, E, D, K oraz te z grupy B. Jajka to cenne źródło białka. Są też bogate w potas, wapń, żelazo, selen czy fosfor. Jeśli jemy je regularnie, pozytywnie wpływają na odporność, wzrok, kondycję skóry i włosów, układ nerwowy i kostny.

To właśnie składniki, z których przygotowana jest zupa jajeczna, powodują, że korzystnie wpływa ona na zdrowie. Co, oprócz jajek, jest potrzebne do jej zrobienia?

Zaopatrz się w cebuleczosnek i imbir. Te często stosowane na infekcje produkty spożywcze są również użyte do stworzenia zupy jajecznej. Cebula działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i dostarcza dużą dawkę witaminy C, wspierającej odporność. Również czosnek, ze względu na właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i wzmacniające układ immunologiczny, dodaje sił w walce z przeziębieniem. Korzeń imbiru to prawdziwe remedium na wiele schorzeń, w tym katar czy kaszel. Działa rozgrzewająco, napotnie, wykrztuśnie, przeciwzapalnie i jest wskazany na ból głowy.

Nie bez znaczenia dla leczniczego charakteru zupy jajecznej jest też kurkuma. Przyprawa świetnie rozgrzewa, ale też wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, przyspiesza metabolizm.

Danie możemy też udekorować poszatkowanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub liśćmi szpinaku. Wtedy zupa będzie jeszcze zdrowsza i bogatsza w witaminy, beta-karoten lub błonnik. Wszystkie składniki użyte do zrobienia potrawy dostarczają więc organizmowi cennych mikroelementów, które realnie wspierają nas w walce z infekcjami. 

 

Sprawdź też: Czy rosół pomaga na przeziębienie?

Przepis na zupę jajeczną

Choć przepis na zupę jajeczną wywodzi się prawdopodobnie z medycyny chińskiej, to bardzo chętnie stosowały go nasze babcie, które odkryły skuteczność tej zupy na przeziębienie. Niewątpliwą zaletą potrawy jest krótki czas jej przyrządzenia. Tutaj wystarczy tylko 15 minut, by zupa była gotowa - to ogromna różnica, gdyby porównać, jak długo gotuje się rosół.

Jak zrobić zupę jajeczną? To nic trudnego. Wypróbuj poniższy przepis, szczególnie jeśli przemarzłeś i potrzebujesz wzmocnić swój organizm lub czujesz się przeziębiony.

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego,
  • dwa jajka w rozmiarze L,
  • dwa duże ząbki czosnku,
  • dwie średnie białe cebule,
  • mały korzeń imbiru,
  • łyżka oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz i łyżeczka kurkumy,
  • ewentualnie: szczypiorek, natka pietruszki lub liście szpinaku.

 

Wykonanie:

Weź wyższy garnek i wlej do niego olej. Poszatkuj cebule i podsmaż w przygotowanym naczyniu. Posiekaj ząbki czosnku i imbir w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.

Po tym czasie wsyp kurkumę i dopraw pieprzem oraz odrobiną soli. Zalej całość bulionem. Gdy zupa będzie się gotować, do oddzielnej miski rozbij jajka, przypraw je pieprzem i rozkłóć trzepaczką.

Do ciepłej zupy wlej masę jajeczną i gotuj przez kilka kolejnych minut. Potrawę podawaj od razu po zrobieniu. Możesz posypać dekoracyjnie poszatkowanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub szpinakiem.

 

Zupa jajeczna, czyli babciny specyfik na choroby

Zupa jajeczna przepis

Jak zrobić zupę jajeczną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa jajeczna to świetny, naturalny sposób na wzmocnienie w walce z przeziębieniem. Jeśli nie masz czasu na gotowanie rosołu lub jarzynowej, to takie danie z powodzeniem je zastąpi.

Pamiętaj, że zrobisz je zaledwie w kwadrans, a zawiera tak wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wypróbuj przepis i sprawdź lecznicze właściwości zupy jajecznej.

 

 

Zobacz także:

Jak zrobić doniczki na zioła ze skorupek jajek? »

Czarna fasola: Dlaczego warto po nią sięgać? »

Najlepsze zupy na świecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 70

60 min
1
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 57

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2