Ewa_Gotuje

Zrób mus z mrożonych owoców z ziarenkami mocy. Działają jak probiotyk, pomagają na krążenie i skołatane nerwy

Nasiona chia to superfoods – naturalna żywność bogata w wartości odżywcze, dla których warto znaleźć miejsce w diecie. Te maleńkie ziarenka najczęściej podawane są w formie deserów i puddingów. Co ciekawe, można z nich przygotować pyszny dodatek do kanapek, jogurtów i naleśników. Sprawdź, jak zrobić mus z mrożonych owoców z nasionami chia.

Przepis na mus z mrożonych owoców z nasionami chia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dietetycy zalecają, aby w codziennym jadłospisie każdego z nas znalazło się jak najwięcej nieprzetworzonej żywności. Warto stawiać również na domowe alternatywy dla sklepowych przetworów. Zimą, kiedy nie masz dostępu do świeżych sezonowych owoców, warto skorzystać z zapasów zgromadzonych w zamrażarce lub udać się do sklepu na dział z mrożonkami. Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności, który nie powoduje dużej utraty witamin i minerałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić mus z mrożonych owoców z nasionami chia, oraz sprawdzimy jak wpływają one na zdrowie. 

Sprawdź także: Nocna owsianka z żurawiną i imbirem. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Nasiona chia – roślina dająca moc i energię

Jakie właściwości mają nasiona chia? Szałwia hiszpańska, bo właśnie tak nazywa się roślina, z której pozyskiwane są nasiona chia należą do rodziny jasnotowatych. Te niewielkie czarne i białe nasionka pochodzą z terenów rejonów Ameryki Środkowej i Północnej, w szczególności popularne są w Gwatemali i Meksyku. Ich właściwości lecznicze wykorzystywały już cywilizacje Majów i Azteków.

Nasiona chia to źródło wielu cennych substancji, zawierają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na układ krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, wspierają zdrowie serca, oraz pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Obecne jest tu także roślinne białko oraz błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie, dba o jelita, pomaga zapobiegać zaparciom, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we kwi. Ziarenkom tym przypisuje się także właściwości probiotyczne.

Nie brakuje tu także składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, A, C i E. Magnez i witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, natomiast żelazo, zapobiega anemii. Ziarenka szałwii hiszpańskiej to także bogactwo przeciwutleniaczy, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Witamina A pomaga wspierać zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Natomiast witamina E znana jest ze swojego antyoksydacyjnego działania, co więcej pomaga dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina C dba o układ odpornościowy oraz działa przeciwutleniająco. 

Co więcej, nasiona chia mają niski indeks glikemiczny, dlatego bez obawy mogą być stosowane przez cukrzyków oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. Ponieważ pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Świetnie sprawdzą się także dla osób na diecie odchudzającej, obecność błonnika i białka sprawia, że po posiłku dłużej odczuwa się sytość. Ponadto wspierają proces przemiany materii, a także nie zawierają zbyt dużej liczby kalorii, w porcji ok. 30 g, mają jedynie 147 kcal. 

Mus z mrożonych owoców z nasionami chia – przepis 

Nasiona chia świetnie komponują się z owocami, w szczególności tymi jagodowymi. Dobrze pasują tu truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czy borówki, a także wiśnie i porzeczki. Zimą do zrobienia musu z chia możesz użyć ich w wersji mrożonej, latem koniecznie skorzystaj ze świeżych. Nasiona chia w połączeniu z wodą, kombucha lub owocowym sokiem zyskują żelową konsystencję.

Taki mus doskonale będzie pasować do świeżego pieczywa, placuszków, racuchów i naleśników, owsianki lub jaglanki, a także deserów, np. budyniu, a także możesz wykorzystać je jako dodatek do jogurtu. 

Składniki

  • 300 g ulubionych owoców jagodowych, 
  • 100 ml kombuchy,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2-3 łyżki miodu, 
  • laska wanilii lub pasta waniliowa, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • spora szczypta soli kamiennej. 

Do naczynia blendera wsyp mrożone owoce, dodaj nasiona chia oraz pozostałe składniki, zblenduj wszystko na gładką masę. Gotowy mus wlej do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je i odstaw na 24 godziny. Następnie przełóż je do lodówki. 

Jak przechowywać mus z mrożonych owoców? Owocowy mus z chia może spędzić w lodówce do 14 dni. Pamiętaj, aby zawsze nabierać go czystą łyżeczką. 

Źródła: izielnik.pl, sekrety-zdrowia.org, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 141

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 72

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1103

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13