Ewa_Gotuje

Zielona herbata idealna na wiosnę

Już od ponad 5 tys. zielona herbata, ze względu na szereg pozytywnych właściwości i wyjątkowo delikatny aromat, powiększa rzesze swoich wielbicieli. Są i tacy, którzy podobnie jak cesarz Shen Nung, nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia choć filiżanki wyśmienitego naparu.

Szczególnie wiosną warto sięgnąć po to znane i sprawdzone źródło dobrego samopoczucia i przypomnieć sobie, jak wiele przyjemności daje rozkoszowanie się prostymi czynnościami... Warto też spróbować znaleźć równowagę między wymaganiami współczesności, a potrzebą świadomego, zdrowego stylu życia. Może pierwszym krokiem będzie wypicie filiżanki zielonej herbaty od TEEKANNE?

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, a tamtejsze podania głoszą, iż około roku 2737 p.n.e. odkrył ją cesarz Shen Nung. Przykładał on dużą wagę do właściwego odżywania i ze względów zdrowotnych pił jedynie przegotowaną wodę. Pewnego dnia, gdy odpoczywał w cieniu krzewu herbacianego i jak zwykle gotował wodę, wiatr poruszył gałązkami krzewu. Kilka jego listków wpadło prosto do naczynia. Tak powstały napój okazał się smaczny i pokrzepiający, a przy okazji usuwał zmęczenie i poprawiał samopoczucie. Od tego czasu władca codziennie kazał przyrządzać sobie napar z liści krzewu herbacianego. Dzięki cesarzowi miliony ludzi od stuleci mają możliwość delektowania się tym wyjątkowym smakiem i aromatem.

Zielona herbata powstaje z liści niepoddawanych fermentacji; po zerwaniu są one tylko zwijane i suszone. Pozwala to na zachowanie ich naturalnego zielonego koloru, a także wszelkich właściwości „świeżej" rośliny. Napar z zielonej herbaty ma zielono-żółty, słomkowy kolor i subtelny, słodko-gorzki aromat.

Dla miłośników zielonej herbaty TEEKANNE przygotowało kilkanaście propozycji - od klasycznej, wyśmienitej TEEKANNE Green Tea - po delikatne kompozycje, wzbogacone owocowymi aromatami. Każdy więc, kto wiosną zechce choć na chwilę zatrzymać się w biegu i zadbać o dobre samopoczucie, znajdzie tu coś dla siebie. A jeśli ma kłopot z przyzwyczajeniem się do smaku „czystego" zielonego naparu, może sięgnąć po wersje aromatyzowane.

Najnowsza zielona propozycja marki to wyborna kompozycja TEEKANNE „Green Tea Ginger-Lemon". Jest to ciekawa wariacja tradycyjnej zielonej herbaty, uzupełnionej bogatym i świeżym smakiem królewskiego imbiru i soczystej cytryny.

Kolejną nowością jest TEEKANNE World Special Teas „Sencha Royal" - powrót do klasyki gatunku, prawdziwego klejnotu wśród herbat zielonych. Słodko-gorzki aromat dopełniony został tu delikatnym smakiem owoców egzotycznych.

Jedną z najpopularniejszych, ale i najbardziej wyjątkowych wariacji na temat smaków zielonych herbat, jest TEEKANNE World Special Teas Zen Chai, łącząca delikatny smak z cudownym aromatem cytryny i mango.

Zwolenników tradycji na pewno zaskoczy TEEKANNE Green Tea Cranberry-Raspberry, wyborna kompozycja, uzupełniona bogatą i świeżą nutą żurawiny i maliny.

Z kolei TEEKANNE Green Tea Opuncia łączy znakomity smak zielonej herbaty z aromatem opuncji figowej.

Jeśli w oczekiwaniu na egzotykę chcemy pójść krok dalej, warto sięgnąć po TEEKANNE Green Tea Lychee - interesującą mieszankę zielonej herbaty i aromatu liczi, jednego z najbardziej ulubionych owoców Azji o niesamowitym smaku.

Z kolei TEEKANNE Green Tea Lemon łączy znakomity smak zielonej herbaty z aromatem świeżej cytryny; Green Tea Peach pachnie słodyczą brzoskwini, a TEEKANNE Green Tea Orange - przyjemną rześkością pomarańczy.

Warto wspomnieć, iż TEEKANNE - lider w jakości i różnorodności produktów - pakuje każdą torebkę w oddzielną papierową kopertę, co pozwala na wydobycie szlachetnego aromatu przy każdej filiżance herbaty.

Cena za opakowanie (20 torebek) to ok. 5,49 zł.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 248

30 min
5

Polecane artykuły

2
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13