Sezon na truskawki

Zdrowie i smak we włoskim stylu

Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret?

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.

 

Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze świeżością - kupując warzywa aktualnie uprawiane na świeżym powietrzu, sięgamy po te najzdrowsze, bez chemii i hodowli szklarniowej. A lokalność? Każdy region ma swoje specjały, dostępne od ręki. Nie od rzeczy jest tu także lokalny patriotyzm, tak charakterystyczny dla Włochów.

 

Włosi chętnie wykorzystują pomidory. I nic dziwnego - włoskie pomidory należą do najlepszych na całym świecie. Czasem o oryginalności dania decyduje konkretna odmiana pomidora. Pomidory są wszechobecne we włoskich sałatkach. Właśnie rozpoczął się sezon, a to oznacza, że pomidory nareszcie będą pachnieć i smakować! Warto również sięgnąć po pomidory koktajlowe, a także pomidory suszone.

 

Jak zrobić domowe suszone pomidory? Kliknij!

 

Z innych warzyw warto wypróbować świeżą, dorodną i kolorową paprykę, kapary, oliwki czy czerwoną cebulę. Do sałatek włoskich możemy też dodać cukinię lub bakłażana. W tym wypadku uprzednio je grillujemy, co pozwoli wydobyć ich smak oraz zachować składniki odżywcze.

 

Grillowany bakłażan w kaszy jaglanej. Kliknij!

 

Sałata - to istotny składnik, bez którego ciężko mówić o sałatce. Zazwyczaj korzystamy z sałaty maślanej lub lodowej. Warto spojrzeć na tradycję śródziemnomorską i sięgnąć choćby po rukolę, sałatę rzymską, raddicchio czy roszponkę. Wszystkie te odmiany są bardzo zdrowe i urozmaicają smak oraz wygląda sałatek. Na rynku dostępne są już gotowe mieszanki różnych sałat - gotowych do użycia. Sałatę warto też połączyć, czy nawet zastąpić, świeżymi liśćmi szpinaku.

 

Prosty sposób na wykorzystanie rukoli i roszponki

 

Mozzarella, czyli tradycyjny włoski ser, który podbił niemal cały świat. Najczęściej trafia do pizzy, choć i we włoskich sałatkach doskonale się odnajduje. Klasycznym zastosowaniem sałatkowej mozarelli jest caprese, czyli sałatka z plastrów pomidora, plastrów mozzarelli i bazylii. Warto też poszukać mozarelli w małych kuleczkach, które można dodać niemal do każdej sałatki. Innymi serami, które doskonale pasują do sałatek są: feta - krojona w kostkę, plastry lub marynowana w ziołach oraz parmezan w płatkach wycinanych cienkim nożem lub tzw. mandoliną.

 

Sałatka ze smażoną mozarellą. Kliknij!

 

 

Winegrety, czyli sosy sałatkowe, które nadają pełnię smaku. Powstają na bazie oliwy z oliwek, choć możemy ją zastąpić równie zdrowymi olejami rodzimej produkcji, np. rzepakowym, czy lnianym. Do winegretu często dodaje się kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny. Reszta dodatków zależy wyłącznie od naszej kulinarnej fantazji - polecamy świeże zioła, czosnek, ostre papryczki.

 

Winegret pasuje nawet do owoców! Kliknij!

 

Dodatki, bo diabeł tkwi w szczegółach. Doskonałym dodatkiem do sałatek są prażone pestki - polecamy słonecznik, dynię isezam. Włosi często korzystają z prażonych orzeszków pinii, czy orzechów włoskich. Włoskie sałatki często wzbogacane są o grzanki, czy to drobne, takie jak my podajemy do zup, czy większe kromki. Chętnie też dodają do sałatek owoce morza -zwłaszcza krewetki - ryby, czy wędliny, jak np. szynkę parmeńską.

 

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort truskawkowy

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

Odsłon: 650

60 min
5
Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 572

30 min
8
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85722

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3