Grill - temat specjalny

Zamiast ryżu są płatki owsiane. Danie na odchudzanie à la risotto

Na diecie odchudzającej najważniejsze jest utrzymanie deficytu kalorycznego. Jeżeli chcemy to zrobić, musimy wyeliminować podjadanie pomiędzy posiłkami, dlatego należy zadbać o to, aby twoje potrawy były sycące i pełnowartościowe. W poniższym artykule przedstawimy ci danie na odchudzanie à la risotto, które przygotujesz z... płatków owsianych.

Pomysł na odchudzający obiad lub kolację à la risotto | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Płatki owsiane z reguły kojarzą się nam ze śniadaniami. Nic dziwnego, najczęściej podajemy je w formie owsianki, są też niezbędnym składnikiem musli, można je również dorzucić do placuszków lub omletów. Dziś jednak spróbujemy przyrządzić je w wersji wytrawnej, dzięki czemu świetnie nadadzą się na obiad lub kolację. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają płatki owsiane, oraz jak przyrządzić je w wersji à la risotto. 

Sprawdź także: Ekonomiczna fit sałatka do pracy lub na kolację. Doskonała przy odchudzaniu, bo nie ma majonezu

Płatki owsiane na odchudzanie – jakie mają właściwości? 

Jakie składniki odżywcze kryją się w płatkach owsianych? Przede wszystkim są rewelacyjnym źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, pomaga dbać o jelita, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ponadto posiłki bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy sytość, a także przyspieszają przemianę materii, dlatego doskonale sprawdzają się na diecie odchudzającej. Przypisuje się im także właściwości, dzięki którym zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Znajdziesz w nich również witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są tu także witaminy z grupy B oraz magnez, które między innymi dbają o układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację. Nie brakuje tu także potasu, odpowiedzialnego za trzymanie prawidłowego ciśnienia krwi; manganu, który wspiera układ kostny, nerwowy oraz wspiera trawienie; żelaza, niezbędnego do zachowania prawidłowej pracy serca i mięśni, oraz zapewnienia odporności organizmu; oraz cynku, który działa przeciwzapalnie oraz chroni organizm przed przeziębieniami. Płatki owsiane zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: oleinowy i linolowy, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. 

Płatki owsiane mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (na przykład w porównaniu do białego ryżu), dlatego będą lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Warto pamiętać o tym, że im dłużej będziemy gotować płatki owsiane, tym bardziej zwiększy się ich indeks glikemiczny. 

Płatki owsiane à la risotto na odchudzanie – przepis 

Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, możesz także zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Jest dobrze  zbilansowane, zawiera pełnowartościowe węglowodany pod postacią płatków owsianych, dobre źródło białka, czyli ciecierzycę, oraz zdrowe tłuszcze, pod postacią oliwy z oliwek i pestek dyni. Dodatkowo nie brakuje tu warzyw oraz dodającego smaku parmezanu. Aby przygotować dwie porcje dania, będziesz potrzebować: 

Składniki

  • 100 g płatków owsianych,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 1 duża cukinia,
  • słoik ciecierzycy,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz,
  • świeże listki bazylii,
  • garść pestek dyni. 

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, ciecierzycę odsącz z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, tak aby nabrały złotego koloru. Następnie wsyp płatki owsiane i chwilę je przyrumień, stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż płatki staną się lekko miękkie. Teraz wrzuć startą cukinię, podsmażaj wszystko jeszcze przez kilka minut. Ciecierzycę dodaj na sam koniec,  wystarczy, że się podgrzeje. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, startym parmezanem, oraz świeżymi liśćmi bazylii. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, onedaymore.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1