Ewa_Gotuje

Z pora możesz zrobić doskonały, zdrowy olej. Warto go stosować przy bólach reumatycznych i problemach z sercem

Co można zrobić z pora? Pyszną zupę, przeróżne sałatki, farsz do francuskiej tarty, a także olej. Okazuje się, że olej z pora nie tylko urozmaici smak wielu dań, ale i świetnie wpłynie na zdrowie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić olej z pora, jakie ma właściwości oraz na co pomaga ta zielona mikstura.

Olej porowy – właściwości, zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W większości dań z reguły zaleca się użycie korzenia pora, podczas gdy liście pozostają niewykorzystane. Zgodnie z zasadą mówiącą o tym, że w kuchni nic nie może się zmarnować, podpowiemy ci, jak w prosty sposób możesz przygotować olej z pora. Sprawdź również, do czego używać oleju z pora oraz jak zrobić pyszny, zielony majonez z oleju porowego. 

Sprawdź także: Najzdrowszy jest na zimno, wspomaga odporność, obniża zły cholesterol. Używaj do kasz, sałatek i pieczywa

Jakie właściwości ma por?

Por to bardzo zdrowe warzywo, znajduje się w nim witamina A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także substancje mineralne, między innymi: potas, wapń, magnez, fosfor, sód czy żelazo. Nie brakuje tu również błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom oraz przyspiesza metabolizm. Inulina zawarta w porze jest naturalnym prebiotykiem, który korzystnie wpływa na zdrowie jelit oraz odporność organizmu. Warzywo to jest także źródłem polifenoli, które wykazują działanie neutralizujące wolne rodniki, mają także działanie przeciwstarzeniowe, antynowotworowe i przeciwzapalne. Ma również właściwości zasadotwórcze, a także pomaga łagodzić objawy reumatyzmu. 

Na co pomaga olej z pora? Jedzenie pora korzystnie wpływa na układ krążenia, wspiera serce i chroni je przed chorobami, pomaga także obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Dodatkowo zawarta w nim allicyna oraz potas pomagają regulować ciśnienie krwi, dlatego warzywo to powinno znaleźć się w diecie osób borykających się z nadciśnieniem. Ma również właściwości obniżające wysoki poziom cukru we krwi, mogą jeść go więc diabetycy oraz osoby z insulinoopornością. Por jest również źródłem kwasu foliowego, który ma działanie krwiotwórcze, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, a także polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Dobrze sprawdzi się także na diecie odchudzającej, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g jest tylko 29 kcal, dlatego można jeść go bez większych ograniczeń. 

Jak zrobić olej z pora – przepis

Przygotowanie oleju z pora nie wymaga wielu składników, wystarczy przygotować: 100 g zielonych liści pora oraz 150 g oleju roślinnego. Zacznij od umycia, wysuszenia i pokrojenia pora w dość cienkie paski. Tak przygotowanego pora przełóż do naczynia blendera i dodaj do niego olej, zmiksuj wszystko na gładką masę. Przelej miksturę do garnka i podgrzewaj do momentu, aż na jej powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Następnie przygotuj miskę oraz gazę, przecedź olej, postaw resztki pora naciągnięte na gazie, aby całej olej przeciekł przez gazę do miski. Może potrwać to do 60 minut. Uzyskany olej przelej do plastikowego rękawa cukierniczego (możesz wykorzystać też zwykły woreczek strunowy), poczekaj aż się rozwarstwi, na dole powinna zebrać się woda. Odetnij koniuszek rękawa i pozbądź się całej wody z liści pora, uzyskując sam olej. Przelej go do czystego słoika, zakręć i przechowuj w lodówce. 

Do czego używać oleju z pora?

Olej z pora ma intensywny, przyjemny smak oraz piękny zielony kolor. Doskonale sprawdzi się do wykończenia dań, poczujesz się dzięki temu jak w najlepszej restauracji. Możesz polać nim mięso, makaron, kaszę lub ryż, a także zastosować jako dressing do ulubionych sałatek. Olej z pora można przechowywać od tygodnia do dwóch w lodówce.

Jak zrobić majonez z oleju z pora?

Nie wiesz, jak wykorzystać olej z pora? Zrób przepyszny zielony majonez. Przygotuj: 300 ml oleju z pora, żółtko, dwie łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki musztardy, sok z połówki cytryny, odrobinę cukru i soli do smaku. 

Do miski dodaj żółtko, ocet jabłkowy, cytrynowy sok, sól, cukier oraz musztardę, wszystko dokładnie wymieszaj. Powoli wlej olej porowy, cały czas mieszaj za pomocą rózgi lub blendera, aż powstanie gładka i gęsta masa.

Źródło: dietetycy.org.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13