Sezon na truskawki

Z czym serwować białe wino?

Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino?

Fot. 123RF/Picsel

Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie.

Nie za ciepło, nie za zimno

Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu używać termometru. Wystarczy pamiętać, aby wina białe i różowe serwować z lodówki. Lepiej podać je za zimne, niż zbyt ciepłe. Dla osób ceniących precyzyjność, informacja: średnia temperatura sugerowana przez sommelierów dla win białych to około 8-10 stopni.

Detale mają znaczenie

Wino, podobnie jak potrawy, spożywa się także oczami: dlatego pozwólmy mu się zaprezentować i dbajmy o to, aby kieliszki były przejrzyste i dobrane do rodzaju trunku. Zatroszczmy się także o to, aby pomieszczenie było wolne od dymu tytoniowego - tylko tak poznamy pełen smak naszego trunku i potraw.

Zaufaj tradycji

Jedna z najstarszych zasad komponowania wina z potrawami mówi, że do białych mięs i ryb podaje się wina białe, a do mięs ciemnych - czerwone. Kłóci się to jednak z tradycyjnym podejściem do kuchni. Bezwarunkowo do lokalnych potraw powinno się podawać takie same wina. I tak w wielu krajach z basenu Morza Śródziemnego tradycyjnie do owoców morza serwuje się wino czerwone, ponieważ takie jest produkowane w tym rejonie. Z kolei niemieckie białe wina często podawane są do ciężkich potraw z wieprzowiny. Jeśli planujemy kulinarną podróż i przygotowujemy potrawę ściśle związaną z jakimś rejonem geograficznym - sprawdźmy, jakie wino produkuje się w tym miejscu.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

Podstawowe wskazówki

Istnieje kilka reguł, które warto mieć na uwadze nawigując w kulinarno-winiarskim świecie. Przede wszystkim, wina białe i musujace mają za zadanie pobudzić nasz apetyt i powinny być serwowane przed obiadem lub kolacją. Delikatniejsze białe słodkie i półsłodkie serwuje się do ryb, subtelnych mięs oraz np. owczego sera.. Ważna uwaga: sery, które pasują do białego wina, to przeważnie sery leżakujące, maziowe i pleśniowe typu brie i camembert.Sery typu roquefort, o intensywnym zapachu i smaku, mogą zdominować trunek i wydać się wręcz gorzkie. Warto serwować je więc z winami biał ymi - słodkimi.

Natomiast do makaronów, cielęciny, pasztetów i grzybów, które podawane są jako główne danie, serwuje się wina białe półwytrawne. Wyjątek stanowią tutaj prawdziwki i ekskluzywne trufle, które chociaż są grzybami, wymagają czerwonego wina - podobnie jak ostre pleśniowe sery. Na uwagę zasługuje fakt, że z białym winem szczególnie „lubią się" wyszukane potrawy z drobiu - wątróbka, gęsina, pieczony indyk czy kaczka.

Ważną kwestią jest fakt, że białe wino tworzy idealnie połączenie z daniami wegetariańskimi: nie tylko makaronami, ale także sałatami. Warzywa strączkowe, takie jak soja, ciecierzyca czy soczewica, z których w kuchni opartej na warzywach przygotowuje się kotleciki, pasztety i klopsy nie dość, że wybitnie smakują z dodatkiem białego wina, ale także są łatwiej trawione.

Jako dodatek do deseru warto wybrać białe słodkie wino. Jeżeli deser przygotowaliśmy wyjątkowo pełen słodyczy, wino może być półsłodkie - w przeciwnym wypadku możemy popsuć wrażenie naszych gości. Białe wino to także doskonały kompan owoców - zwłaszcza cytrusów i winogron, serwowanych w sezonie letnim.

Białe wino na każdą okazję

Niektórzy są zdania, że wina białe są bardziej uniwersalne, niż czerwone. Zdecydowanie prawdą jest, że doskonale potrafią wydobyć subtelne smaki potraw i ich nie zdominują. Dlatego jeśli poszukujemy trunku, który uzupełni podawane przez nas danie, nie przytłaczając go - możemy poszukiwać kandydata właśnie wśród białych, a nie czerwonych win.

Tego nigdy nie rób!

Wino nie będzie dobrze komponowało się z potrawami, w których dominuje octowy smak. Wyjątkiem jest jednak ocet balsamiczny, którym często doprawia się sałaty. Białe wino zawsze serwuje się przed czerwonym - warto mieć to na uwadze przy komponowaniu całego posiłku i kolejności podawanych potraw.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 228

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 368

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 269

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3