Sezon na truskawki

XIX Festiwal Pierogów w Krakowie już trwa!

W Krakowie rozpoczęło się jedno z najsmaczniejszych wydarzeń - Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Jak co roku, wielu smakoszy będzie miało okazję wypróbować najróżniejsze postacie tego pysznego dania. Na uczestników czeka naprawdę wiele atrakcyjnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Festiwal, trwający w dniach 11-15 sierpnia, to jedno z najważniejszych, cyklicznie organizowanych, kulinarnych wydarzeń Krakowa.

Co roku zyskuje wielu fanów, którzy mogą degustować pierogi w tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej odsłonie.

Zaproś rodzinę lub znajomych i wspólnie spróbujcie swoich ulubionych pierogów.

Wydarzenie jest też świetną okazją, aby poszukać inspiracji na nowe smaki.

Gdzie i kiedy odbywa się festiwal? Czy jest płatny?

Tegoroczna, XIX edycja Festiwalu Pierogów, potrwa do najbliższej niedzieli 15 sierpnia. Wstęp jest całkowicie bezpłatny. Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 10:00 i trwa do późnych godzin nocnych, czyli do 24:00 lub tzw. ostatniego gościa. Stanowiska z pierogami znaleźć można na Małym Rynku w Krakowie. Organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Kto bierze udział w festiwalu?

Podczas tegorocznego festiwalu stoiska uginają się od pierogów przyrządzonych na słodko i wytrawnie. 12 wystawców pokazuje produkty, które na co dzień można skosztować w ich restauracji lub pierogarni. Do tworzenia kulinarnych arcydzieł motywują ich nagrody, przyznawane podczas festiwalu.
Dotychczas wyróżnienia wręczane były przez publiczność, natomiast w tym roku zwycięzców wskaże specjalne jury. Przyznawane są dwie statuetki - św. Jacka za najlepsze pierogi ruskie oraz króla Kazimierza Wielkiego za najlepsze, oryginalne pierogi.

Jakie pierogi można spróbować?

Miłośnicy jedzenia znajdą klasyczne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy ze słodkim serem. Nie zabraknie również pierogów sezonowych - ze świeżymi owocami, np. borówkami. Dla wielbicieli oryginalnych połączeń, znajdą się pierogi z bobem, burakiem lub czekoladą.
W sierpniu stolica Małopolski zamienia się w miejsce pełne fanów gastronomii. Festiwal Pierogów na Małym Rynku to jedno z ulubionych wydarzeń Krakowian. Jeśli chcesz spróbować różnych rodzajów tego dania, nie przegap tej idealnej okazji. Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne KurczakBurger

KurczakBurger to popularna niegdyś kanapka jednej z sieci fast food. Wyjątkow...

Odsłon: 736

60 min
5
30 min
7
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 155

15 min
5
Dania główne Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...

Odsłon: 158

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7