Ewa_Gotuje

Wysoka jakość ukryta w złocie z polskich pól

O lekko słomkowym kolorze. Neutralnym smaku oraz zapachu. Świetnie sprawdza się podczas smażenia, pieczenia, gotowania. Idealny jako dodatek marynat do mięs lub sosów do lekkich, wiosennych sałat. Olej rzepakowy – kwintesencja zdrowia ukryta w naturze coraz częściej pojawia się na polskich stołach.

Fot. Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe / materiał promocyjny

 

Tłoczony ze złotego, polskiego rzepaku olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów roślinnych używanych w kuchni. Polki pokochały go za uniwersalność i dostępność. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. To naturalne bogactwo tak cenne dla naszego zdrowia przeciwdziałające rozwojowi miażdżycy, wspomagające leczenie chorób układu krążenia przede wszystkim poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. To o czym nie można zapominać to fakt, że w oleju rzepakowym jest nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. w znanej i często przez nas używanej oliwie z oliwek.


Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe. Zawarte w nim witaminy E i K oraz prowitamina A korzystnie wpływają na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Nawilża i odżywia skórę. Wzmacnia paznokcie. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.


Olej rzepakowy jest ważnym element zbilansowanej diety. Pozwala w prosty sposób dostarczyć organizmowi ważnych składników, które będą wspierać nasz organizm w zachowaniu zdrowia. Jako składnik dań smażonych, gotowanych czy pieczonych nada im odpowiedniej konsystencji i delikatności. Ma wysoką temperaturę dymienia. Może być stosowany w kosmetyce. Idealnie sprawdza się podczas olejowania włosów czy paznokci. Na jego bazie można przygotować odżywcze peelingi do ciała z dodatkiem fusów z kawy i soku z cytryny lub regenerujące maseczki z bananem, płatkami owsianymi oraz miodem. Olej rzepakowy to cenny dar dla naszego zdrowia i urody. Prawdziwy skarb!

 

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

 

 

 

 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji."

 

materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 155

60 min
4
Dania główne Pałeczki z kurczaka

Pieczone pałeczki z kurczaka to mało czasochłonny i prosty w realizacji pomys...

Odsłon: 883

30 min
1
Desery Sorbet truskawkowy

Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...

Odsłon: 897

>60 min
4
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 369

30 min
6

Polecane artykuły

8
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13