Ewa_Gotuje

Wyjątkowe ciasta dla miłośników czekolady

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czekolady. Dziś przedstawiamy wam garść przepisów, dzięki którym będziecie mogli jeść ją jeszcze częściej.

Fot. 123RF/Picsel

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy!

Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz organizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

Na poprawę humoru

Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia - niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania - dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Wszystko z umiarem

Czekolada zawiera spore ilości tłuszczu, dlatego spożywana w nadmiarze może prowadzić do nadwagi. Smakołyk ten podwyższa również poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, z tym nie ma żartów. Aby uniknąć złych konsekwencji wypływających z jedzenia czekolady, wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach mimo, że wabi zarówno smakiem, zapachem, jak i wyglądem. Czekolady nie powinny jeść osoby z niewydolnością nerek, cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę.

Czekoladowe wypieki

Miłośnicy pieczenia widzą, że czekolada jest świetnym dodatkiem do wypieków - ciast, ciasteczek, muffinek. Nadaje im nie tylko smak, ale kremową, wilgotną konsystencję. Jeśli macie ochotę zaskoczyć bliskich pysznym, czekoladowym ciastem, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ciasto Teresy

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto czekoladowe z masą grysikową

Fot. Bietka5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Czekoladowe z kremem śmietankowym

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Mocno czekoladowe z serem

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Czekoladowy przekładaniec

Fot. SlodkoSlodka83 -w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto czekoladowe z gruszkami

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciasto intensywnie czekoladowe

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Proste ciasto czekoladowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Aksamitny sernik z czekoladą

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Brownie

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13